Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler fall av olaga förföljelse - fyra av fem offer känner förövaren

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 10:16.
En manshand håller isär spjälorna i en persienn så att man kan kika ut genom fönstret.
Bild: Mostphotos

Antalet fall av olaga förföljelse har ökat år för år, uppger Yle på basis av sin utredning. Polisen fick i fjol kännedom om 767 fall, visar statistik från Polisyrkeshögskolan.

De anmälda fallen är endast en liten del av de brott som begås, säger kommissarien Jarkko Hynninen som håller på med en doktorsavhandling om trakasserier.

Enligt Hynninen är det många som inte vågar polisanmäla olika former av trakasserier och förföljelse.

Enligt en EU-undersökning har ungefär var fjärde finländsk kvinna blivit utsatt för förföljelse. Det är den sjätte högsta andelen i EU; i Sverige har en tredjedel av kvinnorna utsatts.

Egen brottsbenämning först 2014

Olaga förföljelse definierades som en särskild brottstyp först år 2014 och sedan dess har cirka 300 personer dömts för dylika brott. Nästan 3 000 fall har polisanmälts under de fyra senaste åren.

En person som upprepade gånger hotar, följer efter, iakttar, kontaktar eller på annat sätt förföljer en annan person gör sig skyldig till olaga förföljelse.

Det typiska för Finland är att en person som förföljer eller trakasserar på annat sätt haft ett längre eller kortare förhållande med offret.

Gemensamma barn utnyttjas ofta i trakasseringssyfte till exempel så att förövaren vid möten med barnet frågar ut det detaljerat som saker om den andra föräldern.

Hela fyra av fem offer känner förövaren. De flesta av förövarna är män (80-90 procent) och vanligtvis i åldern 30-40 år. De kommer från alla socioekonomiska grupper.

Offret hålls under observation och får överraskningsleveranser hem

Personer som Yle intervjuat ger exempel på olaga förföljelse: det kan vara fråga om att ex-partnern hotar med vräkning eller rotar i den andras sopor.

Förövaren kan hota med att oväntat dyka upp på platser där offret rör sig och beställa hushållsapparater eller erotiska underkläder hem till offret.

Också personer som har ett offentligt arbete eller syns annars i offentligheten utsätts ofta för ofredande eller förföljelse.

Offret får upprepade telefonsamtal, textmeddelanden, mängder med e-post eller kontaktförsök via sociala medier.

Texten baserar sig på artikeln Selvitimme, millaista vainoaminen Suomessa on: roskien penkomista ja eroottisten vaatteiden tilaamista uhrin nimissä – "Vain mielikuvitus on rajana"

Rättelse: Ordet trakasserier har på vissa ställen, bland annat i rubriken, ändrats till det i sammanhanget korrekta juridiska begreppet olaga förföljelse.

Diskussion om artikeln