Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spionmisstänkt norrman i Moskva erkänner spionage

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 09:46.
Spionmisstänkte Frode Berg grät i rättssalen i Moskva då hans fall behandlades där i slutet av januari.
Bildtext Spionmisstänkte Frode Berg grät i rättssalen i Moskva då hans fall behandlades där i slutet av januari.
Bild: MORTEN JENTOFT/NRK

Norrmannen Frode Berg, som sitter häktad i Moskva misstänkt för spionage, erkänner att han besökt Ryssland flera gånger på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten. Norska myndigheter är förtegna om fallet.

Den pensionerade norska gränsvakten Frode Berg, 62, greps i Moskva den 5 december 2017. Han har suttit i Lefortovo-fängelset i Moskva sedan dess.

Han hade 3 000 euro på sig då han greps. Den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkte att Berg skulle överlämna pengarna till en ryss som betalning för information om atomubåtar i den ryska Nordflottan.

Han misstänks för flera tillfällen av motsvarande spionage mot Ryssland på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten och den norska staten. Han riskerar 20 års fängelse.

Hittills har Berg hävdat att han lurades in i en fälla.

Känner sig sviken

Nu uppger alltså hans försvarsadvokater för norska Dagbladet att Berg erkänt att han kom till Moskva på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten och att han besökt landet flera gånger i samma ärende.

- Frode Berg har länge funderat på hur han ska hantera situationen, bland annat för att han känt lojalitet med norska myndigheter och hoppats att de skulle ställa upp för honom, säger hans norska försvarsadvokat Brynjulf Risnes till Dagbladet.

Till NRK säger Risnes att Berg känner sig sviken, att han inte förstod omfattningen av det han blev involverad i eller hur farligt det kunde bli.

Bergs ryske försvarsadvokat Ilja Novikov intervjuades utanför domstolen i Moskva den 23 januari.
Bildtext Bergs ryske försvarsadvokat Ilja Novikov intervjuades utanför domstolen i Moskva den 23 januari.
Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

- Med den information som framkommit så är vår klient Frode Berg säker på att mannen han mötte i Oslo i fjol höstas och som bad honom resa till Moskva, jobbade för den norska underrättelsetjänsten, säger Bergs ryske försvarsadvokat Ilja Novikov till Dagbladet.

Enligt Novikov förnekar Berg ändå de allvarliga ryska anklagelserna mot honom.

Enligt Bergs försvarsadvokater har han varit rätt ovetande om innehållet i de försändelser som han bidragit till genom sina besök i Ryssland. Han har inte förstått allvaret av sina handlingar.

Utrikesministeriet vill inte säga mycket

Den norska underrättelsetjänsten vägrar att kommentera uppgifterna och hänvisar till det norska utrikesministeriet.

- Utrikestjänsten fortsätter att arbeta för att tillvarata Frode Bergs intressen. Bland annat genom besök i fängelset för att ge praktiskt bistånd och genom att vara närvarande vid hans kontakter med ryskt rättsväsende, säger Frode O. Andersen som är presschef vid utrikesministeriet.

Det hålls en ny häktningsförhandling i ärendet i en domstol i Moskva senare den här veckan. Med största sannolikhet kommer det att beslutas om en ny häktningsperiod på tre månader.

Berg kommer med stor sannolikhet att dömas för spioneri.

NRK:s korrespondent i Moskva, Morten Jentoft, tror att det efter domen blir dags för en diplomatisk process. Det är möjligt att man lyckas få till stånd en fångutväxling, kanske med någon spiondömd rysk fånge i något Nato-land.

Källor: Dagbladet, NRK

Diskussion om artikeln