Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad får kritik för härbärge för missbrukare - nu ska boendet börja kosta

Från 2018
Liggunderlag vid Sillankorva härbärge i åbo.
Bildtext Liggunderlag vid Sillankorva härbärge i Åbo.
Bild: Yle/Monica Forssell

Rutinerna vid det tillfälliga boendet för hemlösa missbrukare i Åbo, Sillankorva, prickas av riksdagens biträdande justitieombudsman. Staden tar åt sig av kritiken och lovar nu att ändra på rutinerna. Bland annat ska kunderna inte längre sova på golvet.

Biträdande justitieombudsmannen gjorde ett oanmält besök till Sillankorva i stadsdelen Raunistula i januari och pratade med både kunder och personal. I Sillankorva får man sova över även om man är påverkad av rusmedel.

Det visade sig att det är trångt, stökigt och tidvis våldsamt på boendet, kunderna sover på golven, det finns bristfälliga möjligheter att låsa in sin egendom på boendet och besökarna erbjuds endast en måltid om dygnet.

Sillankorva härbärge för bostadslösa i Åbo.
Bildtext Sillankorva finns i Raunistula.
Bild: Yle/Monica Forssell

Boendet beskrivs också av biträdande justititeombudsmannen som ovanligt trist och ogästvänligt.

För en del är Sillankorva en permanent lösning på bostadslösheten eftersom tjänsten är gratis - det här är problem som JO nu vill att Åbo stad åtgärdar.

Väktare har anställts och sängar införskaffas

Åbo stad har tagit del av kritiken och presenterar en rad åtgärder.

Staden införskaffar sängar så att kunderna inte tvingas sova på golven. Staden har anställt en väktare nattetid till boendet och anställt en person till som jobbar med kunderna samt en hälsovårdare som genomför hälsogranskningar.

Kunderna erbjuds också tre måltider om dagen, istället för en. Sillankorva ska också piffas upp med målfärg för att göra lokalerna mera gästvänliga.

Från och med första juni måste också de som besöker Sillankorva börja betala för uppehället om de har sovit över på stället i över 14 dygn per år.

Efter det kostar boendet sju euro per natt för kunderna. Det här görs för att sporra kunderna att söka ett permanent boende istället för att vistas i Sillankorva.

Frågan behandlas av social- och hälsovårdsnämnden i Åbo på onsdag.

Papperslösas situation granskas också

Under samma möte behandlas också situationen för papperslösa i Åbo och vilken typ av boendetjänster staden ska ordna åt de här personerna.

Enligt stadens tjänstemän är Sillankorva inte ett bra alternativ som nödboende för papperslösa, eftersom boendet är menat för personer som har problem med missbruk.

Åbo stad förhandlar därför som bäst med Finlands Röda Kors om ett samarbete kring ett nödboende för papperslösa.

Diskussion om artikeln