Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu ska plasten samlas in - plastavfallskärl blir snart vardag på höghusgårdar i östra Nyland

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 14:10.
Tomma, smutsiga plastflaskor i en hög.

Papper, kartong, blandavfall och glas. Avfallskärlen på bostadsbolagens gård är redan många, men ska bli fler. På kommande är ett avfallskärl också för plast.

Inom industrin har man redan i åratal återvunnit plast men privathushållens plastförpackningar hamnade ännu så sent som 2015 på avstjälpningsplatserna.

Numera bränns blandavfallet. Hushållen i östra Nyland kan numera också föra sitt plastavfall till någon av de tio plastinsamlingspunkterna i regionen. Därifrån förs plastet för återvinning till Riihimäki.

De allmänna plastinsamlingspunkterna i östra Nyland är inte många, men om husbolagen skulle ställa sig positivt till ett eget plastavfallskärl, skulle antalet plastinsamlingspunkter öka dramatiskt.

En bild av en plastavfallscontainer
Bild: Yle / Björn Udd

Bostadsbolagen i regionen har blivit kontaktade

Östra Nylands Avfallsservice skickade förra veckan ut en förfrågan till bostadsbolagen i regionen för att göra sig en bild av vilket intresset för ett eget avfallskärl för plast är.

- Nu beror det på vilket intresset för plastavfallskärlen är. Om det ska gå att få igång insamlingen i husbolagen, behöver vi få med ett tillräckligt antal bostadsbolag som skulle vara villiga att börja sortera också plast, säger Sabina Lindström, miljöutbildare vid Östra Nylands Avfallsservice.

I Finland trampar man på i barnskorna ännu då det gäller insamlingen av plast.

Plastavfallet per person och år är 15 kilogram varav bara ett kilogram återvinns. I Sverige är motsvarande mängd återvunnen plast per person fem gånger större.

- Plastavfallskärlen skulle vara ett svar på det skriande behovet att utöka insamlingen av plast, men trots det kommer det att vara helt frivilligt för bostadsbolagen att gå in för ett plastavfallskärl, säger Lindström.

Dam på avstjälpningsplats
Bildtext Sabina Lindström.
Bild: Yle/Matti Hämäläinen

Plast också i flerfackskärlet

För småhusägare gäller det att tillsvidare föra sitt plastavfall till de allmänna plastinsamlingspunkterna.

- Vi har visserligen utvecklat flerfackskärlet så att vi i framtiden kan erbjuda tre olika modeller med tre olika avfallskombinationer. En av de modellerna kommer också att innehålla ett fack för plastavfall, säger Lindström.

Om man med andra ord har ett flerfackskärl där ett av facken är för bioavfall, så kunde man istället skaffa sig en kompost och istället förvandla bioavfallsfacket till ett fack för plastavfall.

- Det är ju ganska långt levnadsvanorna som avgör hurudant flerfackskärl man behöver, säger Lindström.

Rinkis plaståtervinning i Roparnäs i Vasa.
Bildtext Det finns tio plastinsamlingspunkter i Östra Nyland.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Allt av plast duger

I de plastavfallskärl som ska introduceras i höst och som Sabina Lindström hoppas att husbolagen ska nappa på, kan man lägga allt som är av plast.

- Mjukt och hårt plast. Ingen skillnad. Allt från större dunkar och kanistrar till mindre påsar, omslagsplast och burkar. Allt går, säger Lindström.

Vid Östra Nylands Avfallsservice hoppas man nu på att husbolagen ska gå in för ett avfallskärl för plast.

I många fall kommer det att vara möjligt för bostadsbolagen att i stället minska antalet blandavfallskärl.

Bostadsbolagen har tid till mitten av juni att returnera sina svar till Östra Nylands Avfallsservice.

Att tänka på

- Största delen av plastavfallet härstammar från förpackningar.
- Köp hellre produkter packade i nedbrytbart material.
- Sortera också plast.
- Lämna aldrig plast i naturen.

Diskussion om artikeln