Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#1 "Man kan endast slappna av när han är i fängelse"

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 11:39.
Person med huva på huvudet som står med ryggen vänd mot kameran och stirrar in i en tunnel.
Bildtext Foto: Pixabay
Bild: Pixabay

Man kan säga att livet förändrades över en natt, skriver en mamma som valt att dela sin berättelse.

Telefonen ringde mitt i natten när vi var på sommarstugan det var polisen som ringde och berättade att min bil står mitt på vägen krockad. Därifrån började allt. Det var vår son som krockat och han hade amfetamin, bentson och cannabis i blodet.

När vi stiger upp på morgonen gråter vår dotter när hon talar i telefonen. Det var hennes väninna som ringde, vår son låg och sov hos henne.

När han somnat hade hon öppnat hans reppu som var full med sprutor. Det var en så otrolig chock. Vi ringde överallt för att få hjälp.

Ett samtal var till Fri från narkotika som svarade att inte kan vi hjälpa honom men vi kan hjälpa er. Då tänkte jag att inte är det ju vi som behöver hjälp det är ju vår son. Där hade jag ju nog så fel.

Tyvärr gick det säkert ett helt år innan jag förstod att så är det. Inte kan man ju hjälpa någon som inte vill ha hjälp, man kan bara hjälpa sig själv.

Chocken man fick den natten var så otroligt stor att det är svårt att beskriva men en ganska bra sak som beskriver den är att vi gick omkring på gatorna och sökte honom men inte hittade vi ju honom och vad skulle vi gjort om vi hade hittat.

Då försvann han för ett halvt år då efter krocknatten. För mej var det så grymt. Jag vågade inte vara ensam hemma var rädd att någon skulle komma till oss för att berätta att han inte finns mera. Jag vågade nästan inte svara i telefon. Varje gång min telefon ringde fick jag chock. Den känslan har jag ännu också ibland.

Det har gått sex år sen dess och i de sex åren ryms det så mycket händelser att man inte ens kan skriva ner allt. Men säkert fyra misslyckade vårdförsök, fem gånger i fängelse och många sjukhusvistelser. Man kan endast koppla av när han är i fängelse.

Nu efter sex år och sen det sista fängelsestraffet som nu pågått i fyra månader har jag för första gången kunnat tänka - Allt vad jag nu gör är ju helt roligt. Ja man kan säga att jag har känt glädje.

Det är stor sorg som man måste lära sej att leva med. Det är viktigt att man sköter om sej själv. Hoppeligen kommer den dagen nån gång som han säger åt mej - Mamma jag behöver hjälp.

Det som räddade mitt liv var att jag hittade en bra grupp där man kan tala med likvärdiga. Det bästa är att tala med människor som är i samma situation. De är de enda som på riktigt förstår en.

Maria

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser