Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paristerroristen Salah Abdeslam döms till 20 års fängelse för eldstrid i Bryssel

Från 2018
Den huvudmisstänkta Salah Abdeslam (till höger) sitter omringad av  belgiska specialstyrkor i rättegångssalen strax innan rättegången ska inledas.
Bildtext Salah Abdeslam (till höger) sitter omringad av belgiska specialstyrkor i rättegångssalen under rättegångens första dag.
Bild: EPA-EFE/EMANUEL DUNAND / POOL

En belgisk domstol har dömt terroristen Salah Abdeslam till 20 års fängelse för att ha skjutit mot polis i Bryssel-kommunen Forest några dagar innan han greps i mars 2016. Rättegången kring hans roll i terrordåden i Paris 2015 inleds först om några år.

Den 28-årige Salah Abdeslam och den medåtalade 24-årige tunisiern Soufien Ayari förklarade av en belgisk domstol skyldiga för mordförsök med terrorkoppling.

Eldstriden utbröt då en belgisk-fransk polisstyrka gjorde en räd mot en lägenhet i kommunen Forest, söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

I skottlossningen dödades algeriern Mohamed Belkaid som var skriven i Sverige, medan Abdeslam och Ayari lyckades fly. Fyra poliser skadades i eldstriden.

Abdeslam greps några dagar efter skottlossningen

Abdeslam är den ende överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris 2015. Vid tidpunkten var han en av Europas mest jagade män. Han hade då lyckats hålla sig gömd i nästan fyra månader.

Några dagar efter skottlossningen i Forest greps han i den ökända kommunen Molenbeek i Bryssel.

Gripandet av Abdeslam misstänks ha påskyndat terrordådet mot Brysselflygplatsen Zaventem och metron i Bryssel.

I attentatet som ägde rum fyra dagar efter gripandet dödades 32 människor och hundratals personer skadades. Jihadisterna som sprängde sig i luften i Bryssel tros ha haft kopplingar till Abdeslam.

Abdeslam sitter fängslad i Frankrike

Abdeslam var inte på plats i Bryssel när domen meddelades på måndagen . Han deltog endast i rättegångens första dag men vägrade då svara på några frågor.

Salah Abdeslam sitter häktad i Frankrike i väntan på rättegång om Parisdåden. Den rättegången väntas börja 2020.

Diskussion om artikeln