Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Influensavaccin är tryggt för gravida – skyddar också fostret

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 16:36.
Vaccinering ges i armen.
Bild: Copyright © Michael Folmer, All Rights Reserved.

Influensavaccin har använts sedan 1970-talet. Det finns klara fördelar med vaccinet och det är tryggt, säger man vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Vaccin mot influensa har tillverkats sedan 1970-talet, och sedan dess har vaccineringen stegvis utökats till olika befolkningsgrupper som äldre, gravida och barn. Institutet för hälsa och välfärd THL får också hela tiden uppdaterad information om vaccinerna, i och med att fler och fler vaccineras hela tiden.

Förra veckan demonstrerade vårdpersonal mot tvånget att ta influensavaccin. Ulpu Elonsalo, som är vaccinationskunnig vid THL, säger att det skulle det vara bra att vaccinationstäckningen bland dem som är nära patienterna är tillräcklig med tanke på patientsäkerheten.

– Influensavaccin rekommenderas också till riskgruppernas närstående och familjer, och för de som är allra mest utsatta på sjukhus är vårdpersonalen också nära personer som är där 24 timmar om dygnet, säger Elonsalo.

Samma vaccin uppdateras inför varje ny influensasäsong

Vissa demonstranter under fredagen uttryckte oro för att det inte finns tillräckligt forskning om vaccinerna. Elonsalo säger att det kan handla om ett missförstånd, att man tror att det kommer nya vaccin på marknaden varje år.

– Det görs inte nya vaccin varje år, utan säsongsinfluensavaccinet har varje år samma bas, men det uppdateras årligen med olika virusstammar som man tror att kommer att vara de som dominerar under nästa influensasäsong, säger Elonsalo.

Det görs inte nya vaccin varje år, utan säsongsinfluensavaccinet har varje år samma bas

Elonsalo säger också att det finns massor av forskning som visar att vaccinet tydligt är till nytta, men inget som tyder på att vaccinet skulle orsaka missfall.

– Tvärtom har både mamman och fostret nytta av vaccinet. Antikropparna från mamman kan också skydda den nyfödda babyn under de första månaderna innan man kan ge barnet influensavaccin, säger Elonsalo.

Svårt att tolka forskning

Elonsalo säger att hon förstår att det är svårt att veta vad som är sant, särskilt eftersom det finns otroligt mycket tillgänglig information på webben.

Det är svårt att läsa undersökningar, man måste kunna veta om undersökningen är pålitlig och kolla att alla bitar är på plats. För det behövs en expert

Osann information får lätt spridning när den delas, och det är inte lätt att veta vad som är sant och vad som är falskt eller feltolkningar.

– Det är svårt att läsa undersökningar, man måste kunna veta om undersökningen är pålitlig och kolla att alla bitar är på plats. För det behövs en expert, säger Elonsalo.

Elonsalo betonar också att all den information som THL har baserar sig på forskning, och att THL:s uppgifter är pålitliga.