Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#2 "Mitt mål är att hitta vänner som inte romantiserar droger"

Från 2018
Personer sitter på en bänk, endast fötterna syns.
Bildtext En person som har använt droger i sju år hoppas hitta vänner med vilka hen har någonting annat gemensamt än droganvändning.
Bild: Pixabay

Jag tycker det värsta med droger är umgänget man kommer i kontakt med, skriver en person som använt droger i sju år.

Jag testade cannabis för första gången som 17-åring på gymnasiet. Jag kände vänner som jag ansåg var coola och trevliga. Då jag blev intresserad av att röka på kände jag att vi äntligen hade ett gemensamt intresse.

Nu är jag 24 år och jag röker på då och då fortfarande, oftast blir det några gånger under ett veckoslut i månaden. Jag känner dock att mitt intresse för cannabis börjar ta slut.

Jag känner att jag inte har tid för det då jag oftast blir lat under dess påverkan.

Nu som äldre har jag också kommit i världen av partydroger, första gången som 21-åring. Jag testade MDMA med två goda vänner på en klubb och jag visste inte att det var möjligt att må så bra och vara så smidig och varm i sociala situationer.

Den kvällen var en ögonöppnare för mig.

Ibland hoppas jag att jag hade andra vänner. En stor del av de vänförhållande jag har idag har börjat från att vi har rökt på eller tagit partydroger tillsammans.

Man får lätt en känsla av en gemenskap som liknar en familj. Då man kan vara ärlig framför dessa vänner som också tar droger ibland.

Det är som att ta en paus från allt ansvar, vilket jag tror alla behöver ibland, men inte i formen av att ta droger.

Jag känner att mitt bruk är under kontroll, vilket låter löjligt men jag sköter skola och jobb och är självständig.

Jag hade problem med mitt psyke under tidiga vuxenlivet, som 20-åring, under den tiden rökte jag på ofta och lärde mig att man bara döljer sina problem ifall man röker på för att man mår dåligt. I riktiga fall tar det bara en längre tid att man ska må bra igen, så jag slutade röka för 4 månader.

Nu mår jag väldigt bra och känner därför att jag vill ha nya vänner för jag tror att jag inte behöver droger för att vara lycklig.

Då jag har varit en månad utan att röka gräs märker jag att jag mår väldigt bra. Det är en av orsakerna varför jag inte vill hänga med mina "drog" vänner. Jag känner t. ex. ibland att vi ska röka på bara för att vi alltid gör det, inte för att det blir mera roligt då.

Angående starka droger gäller det för min del främst MDMA. Jag har testat amfetamin några gånger och kokain en gång men tycker att man blir en obehaglig person.

Dessutom är de beroendeframkallande vilket skrämmer mig, därför undviker jag dem.

Jag känner att jag har utvecklats som person efter att ha diskuterat med vänner och nya bekanta under påverkan av MDMA på fester. Dock tycker jag att jag har fått tillräckligt och har inget behov att göra det igen.

Men jag bjuds till fester av vänner hela tiden, då jag väl är där blir jag sugen om jag vet att jag har haft en längre paus. Så jag tar MDMA på fester ca en gång per två månader.

Jag är okej med det just nu, men jag drömmer om att hitta en partner och en vänskapskrets som inte romantiserar droger.

Mitt mål är nu att hitta vänner som inte är intresserade av droger.

Jag tycker det värsta med droger är umgänget man kommer i kontakt med. Jag har vänner som är vänner med dealers och därför använder och köper de mycket droger, för droglangare gör också reklam för sig och försöker locka kunder så som företag gör.

Men man glömmer bort det ibland då det maskeras som en äkta vänskap. Jag vill aldrig vara i direkt kontakt eller anslutning till en dealer och jag tror att det har hjälpt mig att hålla mitt bruk under relativt bra kontroll.

Jag tror att en legalisering eller avkriminalisering av droger kunde bli bra och det kunde vara en räddning för många.

Då är man inte fortfarande direkt naken för manipulation av droglangare som i verkligheten bara bryr sig om pengar på bekostnaden av andra.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser