Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bygg ett mysigt bo åt igelkotten

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2020 14:11.
Bygg ett mysigt bo åt igelkotten - Spela upp på Arenan

Då man byggt allt - huset är klart, garaget, vedlidret, till och med några fågelholkar, då finns det ännu ett hus som bör byggas - nämligen ett hus för igelkotten.

Igelkotten vill helst vara ifred så det är bra om huset blir så välkamouflerat som möjligt. Halverade björkklabbar passar bra till väggmaterial.

Björkklabbar smälter fint in i naturen och ett mer miljövänligt byggnadsmaterial än så är det knappast möjligt att hitta.

Igelkotten vill ha det torrt och ventilerat

Det finns några saker som bör tas i beaktande när man bygger ett igelkottshus, bl.a. att huset skall vara ca 35-40 cm brett, högt och långt.

För att få en igelkott att intressera sig för boet behövs också en tunnel som leder in i huset. Tunneln görs lätt av fyra bräder så att den blir ca 10 cm hög och 10 cm bred.

Det är också viktigt att huset är byggt så att det inte kommer in vatten som stör igelkotten. Lägg in ett golv av bräder i boet så att det kommer upp en bit från den kyliga och fuktiga marken.

Taket görs också av bräder som täcks med takfilt. Takfilt är ett slitstarkt material som håller mot regn och snö.

I den ena kanten av taket sitter gångjärn så att det lätt skall gå att öppna och städa i boet. I den andra kanten finns en hasp. Luftspalten mellan vägg och tak där gångjärnen sitter fungerar som ventilationsöppning.

Det är roligt att bygga bon för insekter och djur och riktigt roligt och spännande är det att följa med och se om någon flyttar in - om bygget godkänns.

Ett hus för igelkottar
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln