Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter om den politiska ensamseglaren Harkimo: "Medier borde ha ifrågasatt"

Från 2018
Uppdaterad 23.04.2018 20:16.
Hjallis Harkimo i Morgonettan i Yle TV1 lördagen den 21 april.
Bildtext Hjallis Harkimo i Morgonettan i Yle TV1 lördagen den 21 april.
Bild: Lehtikuva

Naturligt och tidsenligt. Men många frågor kvarstår alltjämt kring konceptet för Harry Harkimos nya politiska rörelsen "Liike nyt". Det säger statsvetaren Lauri Karvonen till Svenska Yle.

Karvonen intervjuades i måndagens Aktuellt 17 av Johannes Tabermann.

Karvonen är professor emeritus i statsvetenskap med demokrati och demokratisering som specialområde.

Han säger att det just nu finns en större beställning än någonsin på politik som görs utanför de etablerade politiska rörelserna.

- Dels har folk allt svårare att identifiera sig med de skiljelinjer som vårt partipolitiska system bygger på. Dels har man nu teknologiska föutsättningar för det här, säger Karvonen.

Med det menar han att folk idag kan göra sig hörda via nätet, samtidigt som det går allt lättare och snabbare att fånga upp åsikter.

Politik utan ideologi?

Den nya rörelsen har meddelat att den agerar utan egentlig ideologi. Det förhåller sig Lauri Karvonen tveksam till.

- Det finns alltid värderingar, till exempel kring människosynen, i grunden för politisk verksamhet.

Att Harkimos rörelse inte vill definiera sig på den traditionella höger-vänster-axeln är enligt Karvonen en helt annan sak.

- Det är helt naturligt. Våra gamla politiska partier har anor från tidigt 1900-tal.

De traditionella partierna fungerar på sätt och vis som en kartell, där inga uppstickare välkomnas, menar Karvonen.

Lauri Karvonen
Bildtext Statsvetaren Lauri Karvonen är osäker på om Harkimos rörelse kan engagera unga på lång sikt.
Bild: Yle/Ville Hupa

Konsekvens behövs

Statsvetaren och valexperten tror ändå inte på att det i längden går att göra politik kring ensaksfrågor som avgörs utgående från nätomröstningar.

- En rörelse som fungerar så blir snabbt desillusionerad och frustrerad.

Enligt Lauri Karvonen krävs konsekvens och långsiktighet i politiken. Man kan exempelvis inte ständigt byta ståndpunkt eller gå emot tidigare beslut och lagstiftning.

Karvonen är inte så säker på om det nya greppet inom Harkimos rörelse på längre sikt lyckas engagera unga eller andra som tidigare inte orkat bry sej om politik.

Men visst kan "Liike nyt" inspirera liknande företag.

- Åtminstone om det här får vind i seglen. Och visst uppmuntrar vårt valsystem med fokus på soloåkare av det här slaget, säger Karvonen.

Patrik gayer
Bildtext Patrik Gayer anser att tajmingen med Hjallis politiska utspel är ganska bra med tanke på att det är riksdagsval om ett drygt år.
Bild: Yle/Carina Bruun

Hoppas de håller sig till sina principer

Patrik Gayer som leder konsultbolaget Tekir och arbetar inom kommunikation, tycker att Hjallis rörelse till viss mån har analyserat problemen i den finska politiken på rätt sätt.

- Vår politik har blivit alltför kortsiktig och en kultur av avsiktliga missförstånd har vuxit fram. Vi har börjat hålla en linje där det blivit viktigare att vinna dagens rubriker än att få långsiktiga politiska segrar, säger Gayer.

Han hoppas också på att människorna bakom den nya rörelsen håller sig till sina egna principer och upprätthåller den genuina dialog de anser saknas i den finska politiken.

- Hela sättet hur saken presenterades kulminerade i Hjallis presskonferens där han började säga att han inte tänker berätta någonting om framtiden men konstaterade sedan att han väl måste svara på journalisternas frågor.

Färgstarka personligheter och populistiska uttalanden

Enligt Gayer har det politiska utspelet gjorts mycket bra och berättar att det ändå rör sig om proffs.

- De är färgstarka personligheter som är väldigt kända. Det finns inte många i Finland som inte vet vem Hjallis Harkimo är. Tajmingen är också ganska bra i och med att det är ungefär ett år till riksdagsval.

Att uttala sig om den finska politiken och kalla den "söndrig" anser Gayer att resonerar med många, särskilt på grund av social- och hälsovårdsreformens låga popularitet.

- Det är en klassisk populistisk släng, säger Gayer om uttalandet.

- Timo Soini gjorde det för åtta år sen och då fungerade det också.

Medier borde ha ifrågasatt

Efter Hjallis utspel har många ansett att medierna spelade honom i händerna.

Även Gayer tycker att medierna kunde ha agerat annorlunda och ifrågasatt Hjallis mer än man gjorde.

- En riksdagsledamot som inte har mycket inflytande ordnar en presskonferens och plötsligt är nästan alla politiska journalister i hela Finland på plats. Alla lyssnar och äter ur hans hand.

Enligt Gayer fick inte Piratpartiet, Liberalerna eller Feministiska partiet lika mycket uppmärksamhet när de grundades.

Han anser också att det är lite märkligt att Hjallis fick 45 minuter talrum i Yles direktsända Ykkösaamu.

- Vi har inte en perfekt kommunikativ demokrati. Mikael Jungner och Matti Meikäläinen har inte samma förutsättningar. Jag vet inte hur mycket pengar Jungner och Harkimo satt på det här men det är nog klart att de har en plattform som vanliga människor inte har.

- Om jag skulle starta en blogg skulle jag inte ha samma utgångsläge som de har - jag skulle aldrig få hundra journalister att komma på den presskonferensen.

Diskussion om artikeln