Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grönlands enorma naturtillgångar kan ge ekonomiskt oberoende och självständighet

Från 2018
Uppdaterad 27.04.2018 12:02.
Valkampanjen på Grönland omfattar sju partier.
Bildtext Valkampanjen på Grönland omfattar sju partier.

Grönlänningarna vill få utländska investeringar som kan förverkliga drömmen om självständighet när de på tisdag väljer nytt parlament, landsting. Den nya regeringen ska ansvara för både uranbrytning och miljö inför den guldrush som Grönland står inför med sina mineral- och energitillgångar.

Alla opinionsmätningar visar att en stor majoritet av grönlänningarna vill bli självständiga. Men de vill behålla välfärden.

Fisket och turismen liksom den åldrande befolkningen räcker inte till för ett ekonomiskt oberoende. Danmark finansierar dessutom en stor av den grönländska budgeten.

Fisk torkas på Grönland.
Bildtext Än så länge är fisket en av huvudsektorerna inom den grönländska ekonomin, men om området vill bli självstsändigt räcker det inte till. På bilden ser vi torkad, grönländsk fisk.
Bild: All Over Press/Francesco Dazzi/Alamy

Men Grönland har full suveränitet över sina naturresurser.

Efter ett avtal med Danmarks regering om tillåten uranexport har Grönland blivit en ny global spelare där exportavtalen måste utarbetas av utrikesministeriet i Köpenhamn.

Sedan Grönland 2013 upphävde sitt tidigare förbud mot uranbrytning har frågan blivit den största politiska frågan på decennier.

Den nya regeringen måste också besluta om att flytta fokus från Danmark och arbeta för en starkare ekonomi och diplomatiska relationer med andra länder som Kina.

Flera länder från Kina till Kanada som söker investeringsmöjligheter på Grönland är spända över hur valutgången kan stödja deras strävanden.

Fokus på nya länder och gruvdrift

Valkampen står närmast mellan det styrande socialdemokratiska partiet Framåt, Siumut, och den socialistiska partiet Folkgemenskapen, Inuit Ataqatigiit, som har stött regeringspartiet.

Sammanlagt sju partier ställer upp i valet av det nya landstinget med 31 platser.

Grönlands landsting, Kalaallit Nunaanni Inatsisartut, i september 2013.
Bildtext Medlemmarna i det grönländska landstinget, Kalaallit Nunaanni Inatsisartut, på gruppfoto i september 2013.
Bild: All Over Press/Cindy Hopkins/Alamy

Socialdemokraterna vill efter 30 år vid regeringsmakten aktivera de utländska investeringarna även från Kina.

- Socialisterna i IA ivrar för självständighet och understöder satsningar på gruvindustrin men de lägger större vikt vid miljön, säger Rasmus Leander Nielsen, biträdande professor vid Grönlands universitet i huvudstaden Nuuk.

Också det tredje största partiet Demokraterna och det nya partiet Nunatta Qitomai stöder gruvdriften.

Utvinningen av Grönlands enorma tillgångar på naturresurser skulle vända upp och ned på den grönländska ekonomin och därtill på världsmarknaden.

Enorma tillgångar på olja, gas, metaller och uran

Grönland har beräknade tillgångar på 50 miljarder fat olja och gas i nordväst och nordost vilket skulle kunna finansiera självständigheten.

Internationella oljebolag som Exxon Mobil, Chevron och skotska Cairn Energy har köpt rätten att borra efter olja för att inleda oljeproduktionen tidigast om tio år.

Den globala uppvärmningen bidrar till intresset när det redan är isfritt nästan hälften av året vid den grönländska västkusten. Det är en månad mera än för 25 år sedan.

Vy över den grönländska orten Narsaq, fotograferad från Narsaq sund.
Bildtext Kan Narsaq bli Grönlands Klondike?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Men den verkliga guldrushen väntas komma igång på Grönlands sydspets ovanför tätorten Narsaq, som betyder "slätten" på grönländska eller kalaallisut som den västgrönländska dialekten heter.

Guldrush efter sällsynta jordmetaller

Kvanefjeld på södra Grönland anses vara helt unikt med världens kanske rikaste förekomst av sällsynta jordartsmetaller och med den sjätte största förekomsten av uran.

Det betyder att Grönland kan utmana Kina som för närvarande sitter på 95 procent av världens tillgångar av jordartsmetaller.

De här metallerna har stor betydelse för många gröna tekniker som batterier för hybridbilar, vindkraftverk och lågenergilampor.

Det handlar om zink, bly, guld och koppar jämte lätta och tunga sällsynta jordartsmetaller, uran och olja.

Bitar av uranmalm från Jabiru i Australien.
Bildtext Det finns mycket uran på Grönland. Bitarna av uranmalm på bilden kommer från Australien.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Kvanefjeldprojektet innnehåller en miljard ton järnmalm utöver de betydande mängderna av sällsynta jordartsmetaller och uran, säger Damien Krebs som är föreståndare på Kvanefjeldprojektet.

- Projektet innehåller också sammanlagt 270 000 ton uran vilket gör att området är helt centralt för den grönländska gruvsatsningen, säger Krebs.

Den avgående regeringen har redan utfärdat 56 licenser för utvinningen av mineralerna i Kvanefjeldprojektet.

Det administreras av Greenland Minerals and Energy, GME, som är baserat i Perth i Australien med Kina som delägare.

Grönländsk entusiasm för Kina

Överlag har Grönlands regering förhållit sig entusiastiskt till Kina som en investerare i gruvprojekten, en fiskupphandlare och till den väntade turistströmmen från Kina.

Det skulle minska Grönlands ekonomiska beroende av Danmark.

Men de kinesiska företagen har varit återhållsamma med investeringar p.g.a. de höga kostnaderna, bristen på infrastruktur och den finansiella osäkerheten.

Ett självständigt Grönland skulle gynna Kinas arktiska strategi för den nya sidenvägen, Kinas megaprojekt för att öka handeln med omvärlden.

Källor: Reuters, SR, TT, Brookings, Ritzau, The Guardian,
National Geographic, Jamestown Foundation

Diskussion om artikeln