Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter i ny offensiv mot sociala medier - "En medicin som är farligare än själva sjukdomen"

Från 2018
Telegrams och Vkontaktes grundare Pavel Durov
Bildtext Pavel Durov, bilden, och brodern Nikolaj har tillsammans grundat Vkontakte och Telegram. Efter att de tvingades sälja VK gick bröderna i exil.
Bild: Techcrunch

I Ryssland pågår en intensiv kamp om ett fritt internet. Myndigheterna försöker envist blockera den populära chattappen Telegram. Hittills har angreppen misslyckats och konflikten rasar vidare.

Den ryska tillsynsmyndigheten Roskomnadzor har nu i en veckas tid försökt stoppa meddelandetjänsten Telegram.
Trots myndigheternas frenetiska angrepp fortsätter chattappen att fungera.

Mycket på grund av att Telegrams vd, 33-årige Pavel Durov anser att det fria nätets framtid i Ryssland nu står på spel och därför har bolaget kastat in alla sina resurser i ett försök att trotsa myndigheterna.

– Den senaste veckan har vi inte stridit mot tillsynsmyndigheten eller säkerhetstjänsten FSB, skrev Durov igår i sociala medier. Vi kämpar istället för Rysslands digitala framtid. Ett fritt internet och kryptering är en omistlig del av den framtiden.

– Avkall på rätten till personlig integritet är en medicin som är farligare än själva sjukdomen, fortsatte Durov.

Flashmob mot myndigheternas försök att begränsa Telegrams verksamhet.
Bildtext Flashmob mot myndigheternas blockeringsförsök.
Bild: EPA

Kryptiska terrorister

Meddelandetjänsten Telegram grundades för några år sen. Servicen är populär och har 200 miljoner användare världen runt. I Ryssland har 15 miljoner personer laddat ner appen.

Telegram fungerar som andra chattappar, men den erbjuder också krypterad trafik där användaren kan förbli anonym. Enligt ryska myndigheter har den här anonymiteten utnyttjats av terrorister.

Ryska säkerhetspolisen FSB krävde därför att Telegram överlämnar krypteringsnycklar så att myndigheterna kan övervaka trafiken. Men Durov vägrade.

Efter ett domstolsbeslut började myndigheterna blockera servicen.

Kaos på nätet

Efter en vecka fortsätter nu katt och råtta-leken. Telegram flyttar ständigt över sin trafik och infrastruktur till andra tjänster och plattformar.

Tillsynsmyndigheten har blivit allt mer desperat och tar till allt grövre ammunition. Häromdagen stängde den flera miljoner ip-adresser som den menade hjälper Telegram.

Telegram.
Bildtext Telegram.
Bild: EPA

Resultatet var ett enda kaos på ryska internet igår. Online-försäljningen från allt från teaterbiljetter till bilförsäkringar kraschade. Även giganter som Google drabbades och många ryska kunder hade svårt att använda både post och sökfunktioner.

Samtidigt fungerar Telegram mer eller mindre normalt.

Enligt myndigheterna har man lyckats blockera en tredjedel av trafiken. Igår meddelade den ryska analytikerfirman Combot att Telegram förlorat endast tre procent av sina ryska användare.

Durov vs FSB

Det här är inte första gången som Pavel Durov har allvarliga problem med den ryska säkerhetspolisen.

År 2006 grundade han tillsammans med sin bror Nikolaj Rysslands svar på Facebook. Servicen Vkontakte blev en enorm framgång. År 2012 hade man 140 miljoner användare.

Följande år krävde säkerhetspolisen att Durov överlämnar information om konton som tillhörde ryska oppositionspolitiker och ukrainska aktivister. Durov vägrade eftersom han ansåg att begäran stred mot lagen.

Samma år tvingades han sälja bolaget till Kreml-lojala investerare. Några veckor senare emigrerade både Pavel och Nikolaj.

Kontroll är bäst

I den ryska debatten är det många som håller med Telegrams vd Pavel Durov när han menar att den här konflikten inte handlar om anti-terrorism, utan är myndigheternas desperata försök att bättre kontrollera och censurera internet.

År 2015 trädde en ny lag i kraft som skärpte kraven för IT-företag verksamma i Ryssland. Lagen kräver att all information om ryska användare måste sparas på servrar som är placerade på rysk mark. Allt i ett försök att stoppa extremism och terrorism.

Facebook måste följa landets lagar, annars kan den stängas före årets slut.

Till exempel Facebook har ännu inte reagerat på lagen.

– Facebook måste följa landets lagar, annars kan den stängas före årets slut, sa Roskomnadzors generaldirektör Aleksandr Zjarov i en tidningsintervju nyligen.

Lagen såg till att tjänsten LinkedIn slutade fungera i Ryssland år 2016.