Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaos på daghemmen på onsdag - personalen inom småbarnspedagogiken protesterar mot lagändringar

Från 2018
Lekpark i Åbo
Bild: Yle/ Nora Engström

Det kan bli störningar i daghemmens verksamhet i hela Nyland på onsdag. Personalen inom småbarnspedagogik ordnar en utmarsch vid middagstid på onsdag i protest mot ändringar i lagen om småbarnspedagogik.

Personalen samlas också för en manifestation framför riksdagshuset. Ursprungligen var det meningen att protesten bara skulle gälla daghemmen i huvudstadsregionen, men fackförbundet JHL meddelade i dag om att protesten utvidgas till hela Nyland.

Utmarschen gäller både privata och kommunala daghem.

De deltar i demonstrationen

I protesten deltar JHL, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy, Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super och fackorganisationen Talentia.

Utmarschen går av stapeln i Nyland mellan klockan 12 och 18 på onsdag.

- Vi har inga definitiva siffror men deltagarantalet är mycket högt, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Så väl vårdpersonal som daghemslärare deltar i utmarschen. Enligt Niemi-Laine kan antalet vara högre än hundratals deltagare.

Stängda daghem

I huvudstadsregionen stålsätter sig kommunerna och försöker göra sig redo för hur demonstrationen påverkar daghemmen.

Bland annat Helsingfors och Vanda har uppgett att de strävar efter att daghemmen ska ha öppet även under demonstrationen.

I Esbo försöker man bedöma situationen på tisdagen och komma med besked därefter.

Grankulla stad meddelar att öppethållningstiderna på vissa daghem kan begränsas och att vissa daghem kan bli tvungna att slå ihop sin verksamhet under dagen.

Enligt Helsingin Sanomat kan vissa daghem bli tvungna att stänga under eftermiddagen och att daghemsverksamheten kommer att koncentreras till några daghem.

Hur många påverkas?

Enligt Nylands förbund bor 1,7 miljoner människor i regionen. Enligt JHL:s Päivi Niemi-Laine kan det leda till att många barn berörs av demonstrationen.

Det är också möjligt att vissa daghem håller stängt hela onsdagen, berättar hon.

- Desto mindre daghem desto mer sårbart är det i den här situationen.

Enligt henne vilar ansvaret på arbetsgivarna - de ska se till att det finns platser som kan erbjuda vård.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Ajautuvatko Uudenmaan päiväkodit keskiviikkona kaaokseen? Tämän tiedämme varhaiskasvattajien ulosmarssista juuri nyt", skriven av Esa Koivuranta.

Diskussion om artikeln