Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu krävs Yle-konto för att kommentera - här är de vanligaste frågorna

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 08:38.
Yle-flaggor vid Yle i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Svenska Yle kräver nu Yle-konto av alla som kommenterar på våra artiklar. Här samlar vi några av de frågor som uppstått.

En mera ingående förklaring till beslutet hittar du i artikeln "Från och med i morgon måste du ha ett Yle-konto för att kommentera våra artiklar - här är orsakerna". I den förekommer också ytterligare frågor och svar som du hittar bland kommentarerna.

Att registrera sig för Yle-kontot går oerhört enkelt. Formuläret kräver e-postadress, lösenord och födelseår.

Varför måste jag uppge e-postadress och vem ser mina uppgifter?

E-postadressen används om du behöver nollställa ditt lösenord.

Det är endast ett fåtal personer som jobbar med den tekniska utvecklingen av Yle-kontot som har tillgång till uppgifterna. De går bara in i databasen om det behövs för att lösa allvarliga tekniska problem eller om det kommer en polisförfrågan som vi av juridiska skäl bör bemöta.

Ingen på Svenska Yle kommer åt uppgifterna i Yle-kontot. Vi ger heller inte information om dig till utomstående utan ditt tillstånd.

Jag vill fortsättningsvis kommentera anonymt. Kan jag göra det?

Jo, det är fortfarande möjligt att skriva anonyma kommentarer. Alla Yle-konton har ett användarnamn som du får välja själv.

Din e-postadress syns varken utåt eller åt Svenska Yles medarbetare.

Ändrar kravet på inloggning ert sätt att moderera?

Nej. Svenska Yle kommer också i fortsättningen att moderera kommentarerna innan de publiceras.

Vi står fast vid målsättningen att upprätthålla ett gott diskussionsklimat och fortsätter därför att refusera kommentarer som är respektlösa, som inte för diskussionen vidare, som upprepar samma argument eller som inte håller sig till ämnet.

Mera om hur vi modererar kan du läsa i vår kommentarspolicy.

Vad är mervärdet av ett Yle-konto?

Många av fördelarna hänger ihop med Yle Arenan. Som inloggad kan du bland annat pausa och fortsätta att titta eller lyssna vid ett senare tillfälle på en annan apparat.

Inom kort blir det också möjligt att välja vilka orter som intresserad dig också få in nyheter från dessa områden direkt på Svenska Yles löpsedel.

Du kan läsa mer om fördelarna på Yle-kontots presentationssida.

Varför vill ni personifiera? Skapar det inte filterbubblor?

Yle producerar hundratals artiklar i dagen och stora mängder radio och tv. Med personifiering kan vi presentera det mest relevanta materialet för varje enskild användare.

Däremot är filterbubblor något som vi tar på stort allvar. Därför personifierar vi försiktigt och ser till att det alltid finns en redaktionell styrning i hur innehållet lyfts fram.

Skribenten är webbchef vid Svenska Yle.

Diskussion om artikeln