Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De blå tappar Kaj Turunen till Samlingspartiet – "Situationen är mycket, mycket pinsam för regeringen och dess interna förtroende"

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 15:04.
Kaj Turunen till vänster och Kalle Jokinen till höger.
Bildtext Kaj Turunen (tidigare Blå framtid, numera Samlingspartiet) till vänster och gruppordförande Kalle Jokinen (Samlingspartiet) till höger.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ett medlemsbyte sker inom regeringen då Kaj Turunen hoppar över från Blå framtid till Samlingspartiet. Blå framtids partiledare Sampo Terho kritiserar Samlingspartiet för att sätta regeringsbåten i gungning.

Blå riksdagsgruppens ordförande Simon Elo bekräftar nyheten på Twitter.

"Riksdagsledamot Kaj Turunen har fattat beslutet att han byter parti till Samlingspartiet. Han meddelade mig om saken för en stund sedan. Förtroendet inom regeringen äventyras.", skriver Simon Elo på Twitter.

Samlingspartiets gruppordförande i riksdagen, Kalle Jokinen, berättar att Turunen tog kontakt med honom redan för en tid sedan för att meddela att han är intresserad av att ansluta sig till Samlingspartiet.

- Vi funderade och förberedde saken en tid och i dag kan vi meddela att Kaj Turunen numera hör till Samlingspartiet, säger Jokinen under en pressträff.

Turunen funderade i flera månader, men fattade beslutet för bara några veckor sedan

Kaj Turunen berättar själv att han funderade på saken redan på sommaren 2017, men då ansåg han att det inte var lägligt med tanke på regeringens arbete.

I juni 2017 gick Sannfinländarna ur regeringen, medan partiets utbrytargrupp bildade det nya partiet Blå framtid som stannade i regeringen. Turunen hörde alltså till den utbrytargruppen.

Riksdagsledamot Kaj Turunen talar, Petteri Orpo och Sampo Terho i bakgrunden.
Bildtext Kaj Turunen, fotograferad medan han talar under en session i riksdagen. I bakgrunden sitter Turunens nya partiledare Petteri Orpo (till vänster), och hans tidigare partiledare Sampo Terho (till höger).
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Turunen säger att han fattade sitt slutgiltiga beslut om att byta parti för några veckor sedan.

- Det finns ingen dramatik i bakgrunden, det handlar bara om att mitt sätt att tänka är samma som i Samlingspartiets riksdagsgrupp. Från och med den här dagen utför jag mitt jobb som riksdagsledamot för Samlingspartiet, säger Turunen.

Sampo Terho fick veta om avhoppet strax innan pressträffen

Partiet Blå framtids riksdagsgrupp håller ett möte om medlemsavhoppet på dagen.

- Situationen är mycket, mycket pinsam för regeringen och dess interna förtroende, det kan jag säga rakt ut, säger Sampo Terho, partiordförande för Blå framtid.

Terho kritiserar Samlingspartiet för att sätta regeringsbåten i gungning i en tid då viktiga beslut ska fattas. Riksdagen har bland annat den omdebatterade vårdreformen på sitt bord inom kort.

Sampo Terho.
Bildtext Sampo Terho höll en kort pressträff strax efter att han hade fått höra nyheten om Turunens avhopp.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Terho säger att han fick veta om Turunens beslut endast några minuter innan beslutet gavs offentlighet på en presskonferens, trots att Turunen ska ha haft partibytet i tankarna redan på sommaren.

- Jag känner inte till de smutsiga detaljerna kring hur och varför det här har hemlighållits, men det har i varje fall varit dolt för oss. Jag träffade Petteri Orpo i morse, inte ens han sa någonting om saken till mig.

Terho kräver att regeringspartiernas ordförande ska samlas så fort som möjligt. Han säger att De blå har en stark misstanke om att Samlingspartiet genom provokation vill skapa en kris inom regeringen, eller till och med få den att falla.

Diskussion om artikeln