Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#5 “Myndigheterna har spenderat hundratusentals euro på mig”

Från 2018
Cannabisplanta.
Bild: Unsplash/Drew Taylor

När jag var 16 rökte jag cannabis den första gången. Under de följande tre åren fanns droger ibland med i bilden. Men vi drack mest alkohol, och det drack vi varje helg, skriver en läsare.

Dom andra drogerna var få i slutändan, men jag svarade ja när någon bjöd.

Xanor och andra piller, amfetamin ett par gånger, och en gång tog vi subutex. Subutex var den sämsta drogen jag hade testat, jag mådde illa i 8 timmar i sträck och funderade varför folk tar det. Det var ju totalt skit.

Cannabis fick mig att må bra, och min angst försvann också. Jag hade också börjat hata alkohol eller mera mig själv när jag är full och andra när dom är fulla (det har jag problem med än idag).

Jag hatade att man inte kunde prata om vanliga saker med folk när dom ska alltid bli aspackade. När vi rökte gräs kunde vi prata om saker. Sedan kom den dagen då jag skulle just fylla 20.

Jag bestämde mig för att ingen alkohol eller kemiska preparat ska i min kropp, dom kändes som döda substanser och var onödiga. Enda som jag accepterade var naturliga substanser som cannabis och magiska svampar.

Men svampar är inte riktigt en drog, när det handlar om spirituella trippar i andevärlden så kan man inte kalla det för knark.

Cannabis ansåg jag inte heller som en drog, det växte helt naturligt ur jorden och in i min lägenhet.

Jag odlade själv. Då behövde jag inte köpa gräs från nätverket. Jag undrade hur kunde det vara knark?

Cannabis andra namn är ju hampa, den historiska växten som använts i hundratals år som medicin och t.ex. som tätningsmaterial med tjära på dom stora fartygen förr i tiden.

Har inte folk läst om det? Knark? Det tyckte i alla fall myndigheterna.

Jag blev deras lottvinst och syns i deras statistik. Fyra odlingar har dom hämtat, tre gånger blev jag av med körkortet,en handfull gånger har jag fått böter för rökning och andra småsaker relaterade till cannabis.

Jag blev nästan kickad från skolan och är för evigt märkt i storebrors bok.

Myndigheterna har spenderat hundratusentals euro på mig, så jag skulle sluta röka och odla. Vad är resultatet? Jag törs inte odla, jag blir så rädd. Jag röker cannabis nu och då. Jag har ett deltidsjobb, en flickvän och mår bra.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser