Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera finländska spelföretag jobbar aktivt på nya spel - tonar ned kritiken om branschens framtid

Från 2018
Frozenbyte
Bildtext Charlotta Tiuri jobbar här med den grafiska formgivningen av spelet Nine Parchments. Det nya spelet ska ännu uppdateras en aning.

Förra veckan varnade ett par experter att spelbranschen i Finland inte vågar satsa tillräckligt på nya idéer - särskilt inte de stora spelföretagen. Omsättningen för hela branschen sjönk också för första gången i fjol. Men nedgången kan vara tillfällig.

Flera medelstora spelföretag växer, och det finns en hel del pågående spelprojekt som kan bli nästa stora grej.

Till exempel spelföretaget Frozenbyte i Helsingfors grundades år 2001 och har nu 115 anställda. Antalet har ökat med så mycket som 45 personer på två år.

– Det går bra och vi har publicerat flera spel - i fjol två spel, och så jobbar vi aktivt på fyra olika spel just nu, berättar marknadsföringschef Kai Tuovinen.

Kai Tuovinen
Bildtext Kai Tuovinen på Frozenbyte.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Många av de nyare anställda på företaget arbetar med ett större hemligt spelprojekt som åtminstone ska bli ett pc-spel så småningom.

– Det är svårt att i det här skedet säga något om det som folk skulle tro på. Spelet använder sig av så otrolig teknik, säger Tuovinen kryptiskt.

Vi vill själva skapa speltrender

― Kai Tuovinen

Möjligen handlar det om ett spel man kan spela med så kallade VR-glasögon - glasögon som kan visa virtuell verklighet.

Eller så kan det kanske handla om förstärkt verklighet, det vill säga teknik som kombinerar människans sinnes­­intryck med dator­­genererade in­tryck i real­tid.

– Vi vill själva skapa speltrender och inte följa det som är populärt just nu, säger Tuovinen.

Det spel Frozenbyte lanserade senast heter Nine parchments och var nominerat till den finländska spelbranschens årliga prisgala på tisdagen - för fjolårets kreativa prestation.

Frozenbytes spel Nine Parchments.
Bildtext Nine parchments.

I spelet är man en häxa som rör sig i en färgstark fantasivärld och det går att använda olika magiska trollformler. Man kan spela själv eller tillsammans med andra via nätet.

De som jobbar för Frozenbyte får ganska så fritt välja vilka av de pågående spelprojekten de vill jobba för.

– Att du kan byta projekt inom företaget gör att du hålls uppmärksam och lättare kan få utlopp för din kreativitet.

Han tillägger att det alltså är viktigt att inte bara göra uppföljningar på spel man har gjort tidigare.

– Vi skulle helt bra ha kunnat fortsätta vår populära spelserie Trine, som vi har gjort tre spel i, men vi valde att inte göra det. Ingen spelutvecklare orkar hålla på med en och samma spelserie mer eller mindre oavbrutet i tio år, säger han.

Spelet Trine lanserades år 2009, Trine 2 år 2011 och Trine 3 år 2015.

Frozenbytes spel Trine 2.
Bildtext Så här ser spelet Trine 2 ut.

Det måste få finnas utrymme för att misslyckas

― Kai Tuovinen

Frozenbyte använder också sin helt egna spelmotor för att utveckla spelen, och det gör att man är extra fri i att få spelen att se ut och fungera såsom man själv vill. Samtidigt är det ganska arbetsdrygt att underhålla spelmotorn.

Tuovinen säger att man inte ska vara rädd för att ta kreativa risker.

– Det måste få finnas utrymme för att misslyckas. I spelvärlden är det alltid uppförsbackar och nedförsbackar. Ibland lyckas man stort, ibland inte så mycket, och ibland inte alls. Men en förutsättning för att lyckas stort är att man regelbundet prövar allt möjligt.

Han nämner att åtminstone i jämförelse med Frozenbytes storsäljare Trine 2 så har företaget mer eller mindre misslyckats med de spel man har lanserat efter det.

– Men vi har ändå haft möjlighet att pröva en massa coola saker, säger han.

Frozenbytes spel Splot.
Bildtext Mobilspelet Splot (2014).

Det är ganska lätt för analytiker och andra experter att sitta bakom sina skrivbord och kritisera

― Kai Tuovinen

Tuovinen ger kritikerna rätt i att inte alla spelföretag är så kreativa.

– Alla spelföretag har inte modet att satsa på något helt nytt. Många nöjer sig med att mer eller mindre upprepa det som tidigare har fungerat. Vi har ändå valt att inte göra så, säger han.

Samtidigt är det ändå mycket hemligt som är på gång inom spelindustrin.

– Det är ganska lätt för analytiker och andra experter att sitta bakom sina skrivbord och kritisera, när de inte vet vad som verkligen pågår i spelföretagen, säger Tuovinen.

Han tillägger att varje spelföretag inte ger ut spel varje år, eftersom det kan ta lång tid att ta fram ett riktigt bra spel.

– Att det har lanserats färre stora spel från Finland på sistone betyder inte att sådana inte skulle vara på kommande. Det kan vara stora fiskar på kommande under ytan, säger han.

Tuovinen är ganska så säker på att spelindustrin kommer att växa en hel del under de kommande åren.

Mobilspel har varit en stor grej under de senaste åren, men han säger att det definitivt lönar sig att utveckla spel för konsoler och datorer också i fortsättningen.

– På konsolsidan har åtminstone Nintendo switch ökat snabbt i popularitet. Dessutom kan det löna sig att satsa en del på VR-spel och på förstärkt verklighet, bedömer han.

Diskussion om artikeln