Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ung kvinna i italiensk politik – en kamp mot elitens gamla vanor och gubbvälde

Från 2018
Patrizia Terzoni
Bildtext Patrizia Terzoni
Bild: Christin Sandberg

Patrizia Terzoni från Femstjärnerörelsen var som 29-åring rekordung när hon röstades in i parlamentet för fem år sedan. När hon nu är inne på sin andra mandatperiod har hon fått känna av hur gamla maktstrukturer fungerar och hur föräldraledighet är ett okänt begrepp för italienska parlamentariker.

YLE:s reporter träffar Patrizia Terzoni en regnig måndag i hennes hemstad Fabriano för att tala om partiets ambitioner att förnya den italienska politiken och om hur en kvinnlig politiker i Italien kan kombinera mammarollen med sin yrkeskarriär.

Patrizia Terzoni i Fabriano
Bildtext Patrizia Terzoni i Fabriano
Bild: Christin Sandberg

– Jag brukar vara i Rom tisdag till torsdag, annars arbetar jag hemifrån. Det har varit viktigt för mig att få bo kvar i min födelsestad och att ha kvar fötterna på jorden. Att inte byta livsstil, för annars skulle jag bli ”som dom”, säger hon.

Eliten tappat kontakten med verkligheten

Hon syftar på den italienska politiska elit som politikerna från de historiska höger- och vänsterpartierna representerar. Terzoni och de andra femstjärnorna menar att den här eliten har tappat kontakt med verkligheten.

– Italienarna visade klart att de vill se en förändring med en ny typs politiker, och det var också därför jag började engagera mig i politik på lokal nivå, säger hon medan hon hälsar igenkännande på alla som går in och ut på caféet.

Det var år 2013 som Femstjärnerörelsen överraskade italienarna med att få fler röster än något annat parti. I årets val fick Terzoni förnyat förtroende när partiet återigen fick flest röster som enskilt parti.

Men det dröjer innan parlamentsarbetet kan komma igång på allvar eftersom inget parti och ingen koalition fick majoritet och regeringsförhandlingarna ser ut att bli långdragna.

Fakta: Femstjärnerörelsen

Med en ovanlig bakgrund i arbetarklassen

Terzoni kommer ursprungligen från en jordbruksfamilj. Men under industriboomen på 1980-talet gick hennes föräldrar, liksom många andra i centrala Italien, över till att arbeta i en fabrik. Det är en ovanlig bakgrund för en politiker i Italien, där både korruption och svågerpolitik dikterar karriärer.

Patrizia Terzoni
Bildtext Patrizia Terzoni
Bild: Christin Sandberg

– Både jag och min syster är diplomingenjörer och direkt efter examen insåg jag att studiemeriter inte är mycket värda om man inte kommer från rätt familj, säger hon.

Hon lockades därför av Femstjärnerörelsens budskap om att kompetens ska styra vem som sitter på vilken post. Inte bara i politiken utan i hela samhället. Det bör inte finnas utrymme för överenskommelser och utbyte av maktpositioner, var beskedet.

När Terzoni hösten 2013 valdes in i parlamentet för Femstjärnerörelsen, var hon en av dem i partiet som bidrog till att sänka medelåldern rejält. Att hon har fått förnyat förtroende innebär att hon nu kommer att göra sin sista mandatperiod. Enligt en intern regel kan partiets invalda endast sitta två mandatperioder. Detta för att minska riskerna för korruption och maktmissbruk.

– Jag minns att jag såg samma ledamot när jag kom in genom personalingången 2013 som när jag besökte parlamentet på en skolresa när jag var 13 år, säger hon och fortsätter:

– Då förstod jag att det här landet verkligen måste vända blad.

Allt från miljöfrågor till uppbyggnad efter jordskalv

Även andelen personer med akademisk examen och antalet kvinnor ökade när Femstjärnerörelsen kom in i parlamentet, eller deputeradekammaren (underhuset), som den egentligen heter.

Under åren i parlamentet har hon med sin bakgrund som civilingenjör med miljöinriktning arbetat med allt från vård av naturreservat till offentlig upphandling. Hon har också på nära håll följt den ekonomiska krisen med fabriksnedläggningar och företagsflytt i hemstaden.

Hösten 2016 drabbades Terzonis hemregion dessutom av två jordbävningar. Sedan dess har hon följt utvecklingen i de 163 kommuner som helt eller delvis slogs i spillror, och där många invånare fortfarande är bostadslösa och bor i husvagn eller hotellrum.

– Det är byråkratiskt krångel och motstridiga ekonomiska intressen som hindrar hjälpen från att nå fram, säger hon.

Trots att Italien ligger där två kontinentalplattor möts och då och då drabbas av jordbävningar finns det inget samordnat grepp kring hur dessa ska hanteras. Istället måste man varje gång utfärda nya undantagstillstånd och dekret, vilket resulterar i långdragna processer.

När vi ses har invånarna i den lilla industristaden Fabriano i bergskedjan Apenninerna under flera nätter i rad vaknat just av att marken skakar och ljuder.

De förtroendevaldas arbetsmoral ifrågasätts

En annan förklaring till att arbetet inte blir särskilt effektivt i parlamentet, menar Terzoni, handlar om att majoriteten av de folkvalda faktiskt bara dyker upp på jobbet när det är dags att rösta.

– Jag blev förvånad när jag såg hur få som faktiskt deltog i arbetet i de kommissioner vi hade tilldelats. Om det är 40 personer som ingår i arbetsgruppen på pappret så är det högst 15 som aktivt deltar, säger hon.

Samtidigt lyfter politikerna stora löner och har generösa förmåner och långtgående privilegier.

Det är något som Femstjärnerörelsen i sin valkampanj lovade att göra upp med. Förutsättningarna för att infria det löftet ökade när partiets Roberto Fico valdes till talman.

Roberto Fico
Bildtext Roberto Fico
Bild: Christin Sandberg

Partiet har även som princip att ge tillbaka en stor del av inkomsterna.

– Jag har under min första mandatperiod på fem år gett tillbaka 220 000 euro. Det är pengar som jag skulle ha kunnat stoppa i egen ficka, säger Patrizia Terzoni.

Pengarna som Femstjärnerörelsens partimedlemmar återlämnar går till en statlig mikrokreditfond för unga företagare, som har svårt att få lånekrediter hos bankerna.

Utmanande att kombinera moderskap och politikerjobb

Patrizia Terzoni väntar nu på att den nya regeringen ska komma på plats så att arbetet kan komma igång igen.

Under tiden har hon hunnit köpa ett gammalt hus som ska renoveras, och haft tid att umgås med sin dotter som nyss fyllde ett år.

Det var inget lätt beslut för henne att föda barn mitt under ett politiskt mandat. För en parlamentsledamot finns inte ens lagstadgad föräldraledighet, eller proceduren saknas helt enkelt.

Parlamentet Montecitorio Roma
Bildtext Montecitoriopalatset
Bild: Christin Sandberg

– Avsaknaden av föräldraledighet och det faktum att det finns en barberare inne i parlamentet, men inte en frisörsalong för kvinnor, visar hur djupt rotad manschauvinismen i Montecitoriopalatset är, säger hon.

I Italien har man rätt till föräldraledighet i sammanlagt fem månader, uppdelat på två månader innan förlossningen och tre månader efter.

Patrizia Terzoni måste däremot officiellt uppge att hon befann sig på ”uppdrag” utanför parlamentet under samma tidsperiod.

När dottern Matilde var fyra månader och Terzoni skulle tillbaka till jobbet packade hela familjen väskan. Hennes man tog det i Italien mycket ovanliga beslutet att ta föräldraledigt mot en ersättning på 30 procent av lönen, för att ta hand om barnet i Rom under veckorna.

– Jag ammade fortfarande, så partiet ställde ett kontorsrum till förfogande i närheten av parlamentet dit min man kom med vår dotter flera gånger om dagen, så att jag kunde ge henne mat, berättar hon.

Patrizia Terzoni och dottern Matilde
Bildtext Patrizia Terzoni med sin dotter
Bild: Christin Sandberg

Nu när Matilde är större bor hon hos pappan under veckorna och på dagarna tar växelvis mor- och farmor hand om henne när Patrizia arbetar i Rom.

Om dagens politiska scenario och framtiden säger hon såhär:

– Det italienska folket visade tydligt i valet att de vill se en genomgående förändring i italiensk politik. Vad som än sker så kan bara inte Silvio Berlusconi tillåtas göra comeback. Han står anklagad för skattebrott och samröre med maffian. Det skulle vara en skam för Italien.

Text: Christin Sandberg, Rom

Diskussion om artikeln