Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets flyktingar utsågs - de har hjälpt andra att bli integrerade i Finland

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 15:17.
Årets flyktingkvinna 2018 Sirwa Farik och årets flyktingman Ahmad Hosseini.
Bildtext Årets flyktingkvinna 2018 Sirwa Farik och årets flyktingman Ahmad Hosseini.
Bild: Ilmari Fabritius

Projektarbetaren Sirwa Farik har utsetts till årets flyktingkvinna och Ahmad Hosseini, som studerar till närvårdare, har utsetts till årets flyktingman i Finland, meddelar Finlands Flyktinghjälp.

Både Farik och Hosseini säger att ingen vill lämna sitt hemland om den inte är tvungen att göra det.

Farik säger att det är livsviktigt både för flyktingarna själva och för samhället att flyktingarna bli framgångsrikt integrerade i Finland. Både Farik och Hosseini har hjälp andra som har kommit till Finland att komma igång här.

- Jag vill genom min egen historia uppmuntra de flyktingar som tycker att det är hopplöst svårt att integrera sig, säger Farik.

Farik, 45, är bosatt i Vanda och kom till Finland som kvotflykting år 2000. Hon var tvungen att fly från Irak efter att hennes man mördats och läget blev farligt även för henne.

I Irak arbetade Farik inom organisationer som stöder kvinnornas rättigheter och i Finland arbetar hon bland annat inom ett projekt som hjälper invandrarkvinnor att integreras i samhället.

Jag vill genom min egen historia uppmuntra de flyktingar som tycker att det är hopplöst svårt att integrera sig

Hosseini, 19, bor i S:t Karins och utbildar sig till närvårdare i Åbo. Han kom till Finland som asylsökande från Afghanistan 2015. Hosseini verkar inom gruppen We see you som arbetar för en rättvis flyktingpolitik och har varit med om att arrangera antirasistisk verksamhet i Åbo.

Hosseini råkade vara på Salutorget då knivdådet i Åbo inträffade i augusti 2017. Han jagade gärningsmannen och var med om att hjälpa offren.

Reportern Rebekka Härkönen intervjuade Ahmad om händelsen med följden att hon blev utsatt för otaliga hatiska och hotfulla meddelanden via e-post och sociala medier.och blev tvungen att flytta från Åbo Det här resulterade i att de finländska chefredaktörerna nyligen krävde att bland annat journalisternas rättsśkydd ska förbättras.

Hosseini har själv råkat ut för fördomar med anledning av sin härkomst. Han anser att det bästa sättet att förhålla sig till aggressivt beteende är att prata om saken. Hosseini säger att det inte hjälper att stämpla andra som rasister eftersom det kan leda till att personer bara skäller på varandra.

Diskussion om artikeln