Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

De tunga drogerna ökar också i Västnyland: “Det är ingen idé att sticka huvudet i sanden”

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 08:36.
Monica Kainulainen på missbrukarvården i Raseborg
Bildtext Monica Kainulainen har jobbat med missbrukarvård i åtta år.
Bild: Niklas Meltio

Allt fler använder tunga droger i Västnyland. Missbrukarvården borde därför jobba på att möta missbrukarna där de finns, säger servicekoordinator Monica Kainulainen i Raseborg.

- Vi har mera tunga droger i Raseborg än vad invånarna inser. Det är lätt att sätta på skygglapparna och tänka att det inte berör min familj, mina barn eller mina släktingar. Men det är mycket vanligare än vanliga människor orkar ta in och förstå.

Monica Kainulainen har i åtta år jobbat vid missbrukarenheten i Raseborg. Hon har ingen exakt statistik över hur många som söker hjälp för problem med just tunga droger.

Men på basis av det hon ser och hör inom missbrukarvården uppskattar hon att användarna överlag har ökat i Västnyland.

Precis som i resten av Finland är det främst amfetamin som används här, men också olika narkotikaklassade mediciner, säger Kainulainen.

- Det är inte så stor skillnad var man bor, ingen ort är mera idyllisk än någon annan.

Vård på klientens villkor

En del söker sig frivilligt till vård medan andra blir tvungna att komma till missbrukarenheten via andra myndigheter, som till exempel barnskyddet.

Orsakerna är många och alla möts individuellt på sina egna villkor, säger Monica Kainulainen.

- Det vi erbjuder är motiverande samtal. Vi tänker att den enda medicinen som hjälper är den egna viljan. Vi kan inte medicinera bort det här utan man måste hitta en inre tillit till att det finns ett alternativ till det liv man lever just nu.

Missbrukarvården i Raseborg är en öppen enhet och har mobila team som kan träffa klienterna var som helst. Träffarna sker så ofta som klienten önskar.

Dessutom erbjuds det akupunktur, kamratstödgrupper, familjesamtal, parterapi och anhörigstöd.

- Vi har ganska mycket och bra resurser, konstaterar Monica Kainulainen.

Närvaro där klientelet finns

Eftersom de tunga drogerna ökar och användarna blir allt yngre finns det ändå utmaningar inför framtiden.

Det gäller att inte sticka huvudet i sanden, utan se till att servicen är jämlik för alla kommuninvånare fortsätter Monica Kainulainen.

Monica Kainulainen
Bildtext Genom nålbytesstationer och öppna caféer kunde vården bättre nå klientelet, säger Monica Kainulainen.
Bild: Niklas Meltio

Tillsammans med sina kollegor har hon visioner om ett öppet café med låg tröskel på olika ställen i Raseborg. På det här sättet skulle vården vara närvarande där klientelet finns.

- Caféet skulle vara som ett öppet vardagsrum där det det till exempel kunde serveras frukost och kaffe. Vem som helst kunde komma dit utan att vara klient vid stadens missbrukarvård.

Det skulle vara meningen att man lätt kan komma dit och snacka. På det sättet skulle det skapas en första kontakt.

Nålbytesstation behövs

En annan sak som kunde behövas i Raseborg är en nålbytesstation. Den närmaste finns för tillfället i Lojo och vägen dit är rätt lång från till exempel Hangö.

Det skulle också vara frågan om förebyggande arbete eftersom man samtidigt kunde göra anonyma hepatit- och HIV-tester, säger Monica Kainulainen.

- Vi ska inte heller sticka huvudet i sanden och tro att vi inte har några sprutnarkomaner i staden. För det har vi.

Klienten måste själv vilja ha vård

För tillfället är missbrukarvården i Raseborg öppen enbart mellan 8 och 16 på vardagar. Andra tider är man hänvisad till jouren.

Den öppna verksamheten har fungerat i drygt ett års tid och Monica Kainulainen menar att den ska utvärderas och utvecklas enligt möjligheter och behov.

Fördelen med en liten ort är att det är lättare att få samarbete att fungera mellan olika enheter såväl inom staden som tredje sektorn.

- Men vi kommer aldrig att nå alla missbrukare. Det är orealistiskt att tänka så. Det finns också de missbrukare som inte vill ha missbrukarvårdens hjälp och stöd. De klienterna når vi inte förrän de själv vill.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.