Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slaget efter tolv diskuterade krisen inom Blå framtid: ”Det är klart att det svider för Sampo Terho”

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 15:14.
Slaget efter tolv
Bildtext Peter Östman (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP) deltog i Slaget efter tolv. Rikhard Husu (t.h.) ledde debatten.
Bild: Greta Lång-Tennberg

Kaj Turunens avhopp från Blå framtid till Samlingspartiet kan bli upptakten till en ny regeringskris. Det tror SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson och KD:s gruppordförande Peter Östman som medverkade i Slaget efter tolv.

- Det här kan bli första delen av en ketchupeffekt där vi får se att ledamöter som sitter i Blå framtid söker sig till sällare jaktmarker, säger Henriksson.

- Det här är ett symptom på att man inte mår bra i Blå framtid. Men jag ser det också som ett symptom på att det här kan leda till en försämrad situation då det gäller samarbetet i regeringen.

Peter Östman påpekar att avhoppet visserligen inte påverkar styrkeförhållandena inom regeringen.

- Däremot kommer det ytterligare att försvaga Blå framtids styrka inom regeringen.

Östman tror i likhet med Henriksson att Turunens avhopp kan sätta igång en snöbollseffekt inom Blå framtid.

- Jag tror inte att det stannar vid ett avhopp. Desto närmare vi kommer riksdagsvalet så kommer någon annan ledamot att söka sig till något annat parti.

- Är det då ett regeringsparti eller kan det vara så att någon hoppar tillbaka till Sannfinländarna. Då har vi en ytterst utmanande situation för regeringen.

Blå framtid kämpar för sin överlevnad

Enligt Henriksson kan Turunens avhopp förklaras av Blå framtids trängda sits. Partiet har inte lyckats nå ut med sitt budskap och stödet i opinionsmätningarna har varit anspråkslöst.

- Det är mycket spännande tider vi lever vi. Blå framtid kämpar för sin överlevnad, det har inte blivit något framgångskoncept för dem och det finns inget som tyder på att det kommer att få effekter.

- Det är klart att det svider för Sampo Terho att ett starkt regeringsparti plockar en av deras främsta ledamöter.

Spekulationer om oppositionspartiernas roll

Efter riksdagsledamoten Harry ”Hjallis” Harkimos beslut om att lämna Samlingspartiet förra veckan har diskussionen om regeringens krympande majoritet i riksdagen fått ny fart.

Den stora frågan är om regeringens majoritet räcker till för att driva igenom det omtvistade reformpaketet.

I vissa spekulationer har Kristdemokraterna och SFP lyfts fram som möjliga räddare i nöden inför de avgörande omröstningarna.

Enligt SFP:s Henriksson är den stora frågan ändå om regeringen håller sig intakt tills sommaren. Om regeringssamarbetet vacklar blir det också slutet för vård- och landskapsreformen tror Henriksson.

- Vi behöver kanske inte sitta så hemskt länge och fundera på hur det går för vård- och landskapsreformen för då faller också den.

Peter Östman säger att han vill vänta med att slå fast sin slutliga åsikt i fråga om vård- och landskapsreformen. Klart är att mycket måste förbättras i förslaget för att förslaget ska kunna få grönt ljus.

- Inte ska man säga nej förrän man vet vad man säger nej till. Det här gäller social- och hälsovården som ska gå igenom på vettiga villkor, inte till vilket pris som helst.

Diskussion om artikeln