Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#8 "Jag kände mig som en knarkhund när jag sniffade på kläder och väskor"

Från 2018
Ett par sitter hand i hand.
Bild: Unspalsh/Krists Luhaers

Jag började hata gräset och allt vad det gjorde med honom. Han blev trög, seg, rödögd, kom inte ihåg saker och framför allt ljög han mig rakt upp i ansiktet, skriver en läsare.

I flera år var jag tillsammans med en kille som rökte gräs. Hela förhållandet var kantat av lögner. I början ljög han om hur ofta han rökte på, och det var först flera månader senare som jag fick reda på sanningen.

Det skedde väldigt ofta, men då var jag alldeles för kär för att avsluta förhållandet. Han var aldrig ärlig, det var enbart då jag tog honom på bar gärning som han erkände.

Han ljög om var han varit och vem han varit med, påstod att han bara rökt tobak, gömde gräs i vår lägenhet.

Jag klargjorde för honom att jag absolut inte tillät att han hade gräs i lägenheten. Ändå tog han gång på gång hem gräs och gömde det. Ofta hittade jag det på grund av lukten.

Jag började hata gräset och allt vad det gjorde med honom. Han blev trög, seg, rödögd, kom inte ihåg saker och framför allt ljög han mig rakt upp i ansiktet. Jag fasade för olika högtider som skulle firas, för jag visste att det skulle rökas på, trots att han sagt att han inte skulle.

Många gånger vaknade jag på morgonen och sängen var tom, han hade inte kommit hem från nattens festande. Alla lögner gjorde att jag nästan blev besatt av att få fram sanningen på ett eller annat sätt, och jag kände mig som en knarkhund när jag sniffade på kläder och väskor.

Vi hade otaliga bråk om gräset, och han lovade ofta bättring, antingen genom att minska på rökandet eller sluta helt och hållet. Det hände aldrig. Inte ens efter att han blivit fast av polisen.

Någon gång i framtiden skulle han sluta. Men inte just då, det var ju inte så farligt enligt honom. Efter flera år tillsammans rann bägaren till sist över, och jag gjorde slut.

Än i dag ryggar jag alltid tillbaka så fort jag känner lukten av gräs. Jag avskyr det. Jag kommer aldrig mer att acceptera droganvändning i framtida förhållanden.

Tala om knarket - publikens berättelser