Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#9 "Enorma summor har gått upp i rök, anhöriga har utnyttjats ekonomiskt och skulder har han alltid haft"

Från 2018
Väg sedd genom bils framruta.
Bild: Most

Även om pappa har kunnat dölja missbruket och hålla upp ett städat och välvårdat yttre anar jag att det med åren gjort skada på många plan, skriver en läsare som växte upp i skuggan av pappans drog- och alkoholmissbruk.

Enligt andra släktingar började min pappa använda droger som ungefär 12-13-åring.

Under "hippietiden" ville han att mamma också skulle testa hasch. Efter att han tjatat länge testade hon och sade några sanningens ord åt honom som påverkad.

Efter det bjöd han inte fler gånger.

När de skilde sig och jag hade pappaveckoslut fick jag ofta sitta i bilen ensam och vänta när "pappa gick på ärenden", jag var bara några år gammal och det kändes varje gång som om han övergivit mig.

Min halvbror hittade en gång en påse med något mörkt i, han var inte många år gammal, och kom in i rummet till oss andra med den i handen. Pappa skrattade lite nervöst eftersom det var gäster i rummet, "det där e pappas godis" sade han finurligt och tog påsen.

Fastän det var hans alkoholanvändning som syntes tydligare förstår jag senare hur drogerna påverkade exempelvis humöret och minnet.

Även om pappa har kunnat dölja missbruket och hålla upp ett städat och välvårdat yttre anar jag att det med åren gjort skada på många plan.

Enorma summor har gått upp i rök, anhöriga har utnyttjats ekonomiskt och skulder har han alltid haft.

Ett psykiskt illamående som aldrig bearbetas skjuts upp och ignoreras med hjälp av droger och alkohol. Lika har hans bror gått till väga och hans far. Månne det finns en enda välmående person som använder droger?

Jag kan tänka mig att man vill dämpa sin ångest och må bra, koppla av. Själv skulle jag aldrig våga, med tanke på skadligheten.

Tala om knarket - publikens berättelser