Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mikko Pietilä ny chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

Från 2018
Åbo universitetscentralsjukhus.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Tjänsten var obesatt i över ett år. Docent i kardiologi tar över.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige har enhälligt valt docent Mikko Pietilä till sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare för ett tillsvidare tjänsteförhållande. Hans totala lön fastställdes till 11 300 euro i månaden.

Mikko Pietilä har arbetat som direktör för ansvarsområdet Kransartärsvård vid ÅUCS Hjärtcenter sedan 2013 och som avdelningsöverläkare sedan 2015.

Han blev behörig docent i kardiologi år 2015, specialistläkare i kardiologi 2003 och specialistläkare i internmedicin 1999. Han disputerade till medicine doktor år 2002. Pietilä håller som bäst på att slutföra en kurs i ledarskap inom hälsovård vid Aalto-universitet.

Pietilä säger att han också klarar sig väl på svenska i sitt arbete.

– Jag arbetade en tid i svenskspråkiga Österbotten och det stärkte min svenska. Jag har också varit utbyteselev i USA i ett år och det gav mig en flytande engelska.

Mikko Pietilä
Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

Pietilä berättar att han arbetat så gott som hela sin läkarkarriär vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Jag har också arbetserfarenhet från före detta kretssjukhus, fastän jag huvudsakligen arbetat på ÅUCS. Förutom Hjärtcentret känner jag också väl till Medicinska verksamhetsområdet och avdelningarna inom intensivvården.

Pietilä hade tjänsten som specialistläkare åren 2005–2015 och redan innan det som vikarie för specialistläkaren. Han har haft flera nationella och internationella förtroendeuppdrag inom sin bransch, bland annat som ordförande för Finlands Läkarförbunds delegation och som ordförande för Finlands Kardiologiska Sällskap.

Sjukvårdsdistriktets chefsöverläkartjänst har varit obesatt från den 10 april i fjol då den dåvarande chefsöverläkaren Samuli Saarni övergick till en annan arbetsgivare. Under tiden har ÅUCS sjukhusdirektör Petri Virolainen skött tjänsten som chefsöverläkare vid sidan av sin egen tjänst.

Till tjänsten som chefsöverläkare sökte 14 personer.

Diskussion om artikeln