Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utmarschen inom dagvården: Så här påverkas Östnyland

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 06:12.
Barn leker i sandlåda
Bild: Mikael Crawford / Yle

En hel del östnyländska barn, föräldrar och anställda berörs av meningsyttringen på onsdag. Svårast blir situationen i Borgå och Sibbo.

Personalen inom småbarnspedagogik ordnar en utmarsch vid middagstid på onsdag i protest mot ändringar i lagen om småbarnspedagogik. De ansvariga för dagvården i de östnyländska kommunerna har lagt ett stort pussel, som blev klart på tisdag eftermiddag.

I Borgå fungerar endast tre daghem normalt på onsdag: Karsby daghem, Parkdaghemmet och Sagobackens daghem. Sju daghem håller stängt mellan kl. 12 och kl. 18. På elva av stadens daghem är verksamheten begränsad under utmarschen.

Så här håller daghemmen öppet i Borgå

Den kommunala familjedagvården fungerar som normalt i Borgå på onsdag. De privata daghemmen informerar sina kunder om följderna av utmarschen.

I Borgå slutar förskoleundervisningen kl. 12.00 i de daghem där verksamheten begränsas eller som stängs helt.

Inga daghem stänger i Lovisa

I Lovisa stänger inga daghem på onsdag. Det här trots att nästan hälften av personalen deltar i protesten.

- Vi får hjälp av vikarier och så kommer all administrativ personal att rycka in på daghemmen, också jag, säger chefen för småbarnsfostran i Lovisa, Sofia Hoff.

Också en del av föräldrarna drar sitt strå till stacken.

- Flera har redan meddelat att de ställer upp och avlastar genom att hämta sina barn tidigare.

Av daghemmen i centrum av Lovisa kommer möjligen två att slås ihop på onsdag.

Lappträsk kommun å sin sida meddelar att både daghemmet Trolldalen och gruppfamiljedaghemmet i Porlom har öppet som vanligt under onsdagen.

Sibbo informerar föräldrarna

I Sibbo deltar en stor del av personalen i viljeyttringen. Det leder till stängda enheter och begränsad verksamhet från kl. 12.

Fyra enheter håller helt stängt efter kl.12: Mäntymäki daghem, Västerskog daghem, Kyrkoby förskola samt Leppätien esikoulu.

Kommunen meddelar föräldrarna daghemsvis om onsdagens dagvård. Familjedagvården kan skötas normalt men eftermiddagsklubbarna för öppna småbarnsfostran inhiberas.

Protesten gäller ett lagförslag som skulle ändra på personalstrukturen inom småbarnspedagogiken. Det skulle krävas högskoleutbildning av en större del av personalen medan andelen barnskötare och närvårdare skulle sjunka.

Dagisbarn i sandlådan
Bild: Mikael Crawford/Yle

Artikeln uppdaterad 25.4.2018 kl. 6:12 med information om Lappträsk.

Diskussion om artikeln