"Man kan ju inte lämna barnen ensamma hemma" - många nyländska arbetsgivare flexar på onsdag
På onsdag försöker flera stora arbetsgivare i Nyland flexa med småbarnsföräldrars arbetstider på grund av barnträdgårdslärarnas och barnskötarnas utmarsch.
Det blir förändringar i verksamheten i flera daghem på onsdag, så det finns skäl för föräldrar att kolla en extra gång om just det egna barnets daghem håller stängt.
Personalen marscherar ut på många håll mellan klockan 12 och 18.
Markus Äimälä, juridisk expert vid Finlands näringsliv EK, påpekar att utmarschen inte ger föräldrar rätt att vara borta från jobbet utan tillåtelse av arbetsgivaren.
- I motsvarande situationer har vi rekommenderat att man går igenom läget på arbetsplatsen och funderar hur det kan ordnas, säger Äimälä.
Några olika lösningar kan vara att utnyttja flexibel arbetstid, distansarbete eller en semesterdag.
Yle kollade hur några stora arbetsgivare har tänkt göra på onsdag. HNS, OP-gruppen, Helsingfors stad, Kesko och DNA verkar inte ha några specialarrangemang i planerna, men situationen kan ändra ännu under tisdagskvällen.
DNA: Det går att distansarbeta
Av mobiloperatören DNA:s personal på drygt 800 personer jobbar ungefär hälften i huvudstadsregionen.
Personaldirektör Marko Rissanen säger att flexibiliteten inom företaget är ömsesidig.
DNA är ett företag där det är möjligt att jobba på distans, sådana arrangemang är vardag i vilket fall som helst.
- Ledarskapet grundar sig på att människorna får frihet och ansvar och vi litar på dem. De kan jobba där de anser att det fungerar bäst utan några separata överenskommelser med chefen, säger Rissanen.
Helsingfors stad: Vikariearrangemangen är inarbetade
Ungefär 15 000 personer jobbar inom Helsingfors stads social- och hälsovård.
Sari Kuoppamäki, chef för personal- och utvecklingstjänster, berättar att administrationen kan jobba på distans, men i många vårduppdrag är det viktigt att det finns åtminstone en minimibemanning på plats.
- Cheferna är vana vid att sköta undantagsarrangemang. Det här liknar situationen vid till exempel influensasäsongen då vi tar in vikarier. Det går också att byta arbetsskift, men vi hoppas att arbetstagarna själva kan ordna med barnvakter, säger Kuoppamäki.
Kesko: Man kan utnyttja flexibel arbetstid
Kesko har en personalstyrka på ungefär 6 600 personer i Nyland.
Om man dessutom räknar med den personal som K-kedjans köpmän har stiger siffran till cirka 10 000, uppskattar Petteri Huovinen, chef för arbetsavtal vid Kesko.
Huovinen konstaterar att onsdagens demonstration inte ger föräldrar en giltig orsak att vara borta från jobbet, men saken kan diskuteras inom organisationen och då kan man fundera på vilka sätt det går att ordna.
- Vid behov kan man utnyttja flexibel arbetstid eller organisera om jobbet inom arbetsgemenskapen. Om det uppstår ett tvångsläge för föräldrar får vi förhålla oss flexibelt till det, säger Huovinen.
OP-gruppen: Det går att ta ut semesterdagar
OP-gruppen har ungefär 4 500 anställda i Nyland. HR-chef Outi Taivainen berättar att många uppgifter kan skötas på distans hemifrån, men det gäller inte alla jobb.
Det kan också finnas detaljer i datasäkerhet som gör att en arbetstagare inte kan jobba hemifrån.
- Om föräldrar inte kan komma på jobb så går det att utnyttja semesterdagar eller flexibel arbetstid.
Vid behov kan en kollega eller vikarie ta hand om jobbet.
- Man kan ju inte lämna barnen ensamma hemma. Då måste man bara helt enkelt ordna med någonting, konstaterar Taivainen.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS: Jobbet fortsätter som normalt
HNS har över 24 000 anställda i Nyland. Kommunikationschef Paavo Holi säger att det går att ta med barnen till jobbet om man har kontorsjobb, men jobbar man på en vårdavdelning är det inte möjligt.
Det lär ändå inte ha uppstått något stort behov av specialarrangemang på avdelningarna.
- Av det här kan vi dra slutsatsen att de som är föräldrar ha klarat av att ordna eventuell barnskötseln. Jobbet fortsätter som normalt säger Holi.