Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dog Kim Wall i ett planerat mord eller var det en olycka? Nu faller domen i ubåtsfallet

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 13:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Rätten besluter om Peter Madsen ska dömas för mord - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Åklagaren yrkar på att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord, sexbrott och brott mot griftefriden. Försvarsadvokaten kräver däremot högst 6 månaders fängelse för överträdelse av sjölagen och för brott mot griftefriden.

I dag faller domen i det uppseendeväckande ubåtsfallet i Köpenhamns tingsrätt. Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen står åtalad för mord på den svenska journalisten Kim Wall.

Peter Madsen
Bildtext Peter Madsen får sin dom i Köpenhamns tingsrätt i dag.
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Själv har Madsen medgett att han har styckat kroppen och sänkt kroppsdelarna i havet, men han nekar till mord.

Madsen har flera gånger ändrat sin berättelse om vad som hände Kim Wall under och efter turen med ubåten Nautilus.

Bevisen ska vara så starka att det är ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade är skyldig

Först hävdade han att han hade släppt av henne från ubåten vid en kaj i Köpenhamn. Senare sa han att Wall dog efter att ha fått en tung lucka i huvudet ombord på ubåten.

Hans sista version är att Wall dog av en förgiftning, till följd av undertryck i ubåten.

“Detta fall saknar förmildrande omständigheter”

För att Peter Madsen ska dömas till livstids fängelse krävs att det finns bevis på särskild hänsynslöshet och att brottet var planerat.

Enligt specialåklagare Jakob Buch-Jepsen finns det bevis på att det handlar om ett planerat mord med sexuellt motiv.

- Detta fall saknar förmildrande omständigheter. Dödandet har varit planerat och förövaren har utnyttjat offrets hjälplöshet, sa Buch-Jepsen under slutpläderingen i tingsrätten i måndags.

Porträttbild på Jakob Buch-Jepsen, åklagare i det sk. ubåts-fallet.
Bildtext Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen kräver livstidsfängelse.
Bild: EPA/Nikolai Linares
Porträttbild på Betina Hald Engmark, Peter Madsens försvarsadvokat.
Bildtext Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark yrkar på max sex månaders fängelse.
Bild: EPA/Nikolai Linares

Åklagaren hävdar att Madsen tog med sig saker till ubåten som normalt inte brukar finnas ombord. Det handlar bland annat om en såg, en lång, skarpslipad skruvmejsel och metallrör för att sänka kroppen.

Bland bevisen finns också brutala våldsfilmer på Madsens dator. Filmerna visar bland annat mord där kvinnor får halsen avskuren.

“Här finns inte skuggan av bevis”

Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark anser däremot att bevisen inte är tillräckliga för att döma Madsen för mord och sexbrott.

- Historien bygger inte på fakta utan på antaganden och svaga indicier, här finns inte skuggan av bevis. Det räcker inte att åklagarens version verkar vara den mest sannolika. Bevisen ska vara så starka att det är ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade är skyldig, sa Hald Engmark under sin slutplädering.

Byretten (tingsrätten) i Köpenhamn.
Bildtext Rättegången mot Peter Madsen har skett i Köpenhamns tingsrätt under de senaste veckorna.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

Hald Engmark menar att Madsen handlade irrationellt då han styckade och sänkte Walls kropp och att han därför ska dömas för överträdelse av sjölagen och för brott mot griftefriden.

Enligt Engmark kan Madsen dömas till högst sex månaders fängelse för styckning av kroppen. Däremot ska han frias för anklagelserna om mord och sexuella övergrepp, kräver Engmark.

Oklart hur Kim Wall egentligen dog

Trots undersökningar kan rättsläkarna inte med säkerhet säga hur Kim Wall dog. Hon kan ha dött av kvävning och knivskador, och det är åklagarens hypotes.

Rättsläkarna kan ändå inte utesluta att Wall dog i en olycka, såsom Madsen hävdar. Osäkerheten beror på att Kim Walls kvarlevor har legat länge i vattnet.

Det är också oklart när olika skador på kroppen har uppkommit.

Enligt rättsläkarna har vissa stick på kroppen gjorts när Kim Wall ännu var vid liv, eller i samband med döden. Madsen säger däremot att styckningen av kroppen skedde flera timmar efter Walls död.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att Peter Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag, att han är manipulativ och lider av svår brist på empati, ånger och skuldkänslor.

Domen i det uppmärksammade rättsfallet faller på onsdag klockan 14 finsk tid.

Diskussion om artikeln