Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grönt ljus från Fifa – nu får Sergei Eremenko spela i ryska landslaget

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 17:42.
Sergei Eremenko på uppvärmning.
Bildtext Sergei Eremenko bytte klubb i vintras när han lånades ut till ryska Spartak Moskva.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Nu är det sista formella frågetecknet uträtat. Ryska fotbollsförbundet har fått klartecken att använda Sergei Eremenko i landslagssammanhang, skriver AP.

För en dryg månad sedan landade beskedet att Sergei Eremenko byter landslag i famnen på den finländska fotbollen. Nittonåringen meddelade till Bollförbundet i mars att han tänker spela för Ryssland i fortsättningen.

– Ett beslut som ligger helt i linje med hans ambitionsnivå, skrev Yle Sportens Antti Koivukangas efter det beskedet.

Det enda som stod emellan Eremenko och en flytt var ett formellt godkännande från det internationella fotbollsförbundet Fifa. Nu skriver nyhetsbyrån AP att Fifa godkände en ansökan från det ryska fotbollsförbundet i går.

Inget U19-EM på hemmaplan

Eremenko – med dubbla medborgarskap – spelade 32 juniorlandskamper för Finland, men nu är den sista punkten i det kapitlet satt.

En spelare kan bara byta landslag en gång under karriären och det betyder bland annat att Spartak Moskva-spelaren inte kommer att finnas med i U19-EM i Vasa och Seinäjoki i sommar.

Därmed följer Sergei inte i sina storebröder Alekseis och Romans fotspår. Båda två har haft framträdande roller i det finländska A-landslaget under 2000-talet.

Mellanbrodern Roman Eremenko är fortfarande dopningsavstängd efter att ha testat positivt för kokain hösten 2016. Hur det blir med hans fortsättning av karriären – både på klubb- och landslagsnivå – är just nu oklar.

En bild på Sergei Eremenko med Antti Koivukangas bildbyline.

Koivukangas: Sergei Eremenkos beslut ligger helt i linje med hans ambitionsnivå

19-årige Sergei Eremenko väljer att representera Ryssland.

Diskussion om artikeln