Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nyström och Kaisti öppnade EM med seger – hade problem med 59-åring

Från 2018
Anton Kaisti och Jenny Nyström spelar badminton.
Bildtext Anton Kaisti och Jenny Nyström avancerade i badminton-EM.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

EM i badminton körde i gång på tisdag i Huelva. För finländarnas del med varierande framgång. Anton Kaisti och Jenny Nyström vann i likhet med Airi Mikkelä sin öppningsmatch medan det tog stopp för Kalle Koljonen.

Anton Kaisti och Jenny Nyström gick in som stora favoriter i första omgången i mixeddubbeln mot Israels Misha och Svetlana Zilberman.

Det israeliska paret är ett minst sagt ovanligt par i den bemärkelsen att det är fråga om mor och son, vilket måste vara unikt på den här nivån. Mamma Zilberman är 59 år – också det torde vara någon form av rekord i stortävlingssammanhang.

Finländarna var klart bättre i matchen men hade vissa svårigheter att komma i gång. Spelet var nervöst och misstagen många och onödiga. Till slut vann Kaisti och Nyström med 21–17, 21–16.

– Jag var ganska nervös i början och gjorde många fel i serven. Matchen var inte lätt och deras konstiga spelstil gjorde inte saken lättare.

Jenny Nyström.
Bildtext Jenny Nyström.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Hur känns det att ha spelat så här jämnt mot en 59-åring?

– Nå, inte vet jag riktigt. De spelade fiffigt, hon behövde inte röra sig så mycket. Han skötte största delen av jobbet. Å andra sidan spelade vi inte alls bra.

Tyskt par väntar

Kaisti och Nyström parkerar på 64:e plats på världsrankningen och möter i andra omgången det 23-rankade tyska paret Marvin Emil Seidel och Linda Efler. Om finländarna ska kunna utmana det tyska paret måste spelet se helt annorlunda ut jämfört med första matchen.

– Vi måste spela klart bättre. Å andra sidan är första matchen alltid den svåraste, säger Nyström.

– I nästa match är motståndarna nog bra men absolut inte omöjliga att klara av.

En bitter man

För finländska herrsingelmästaren Kalle Koljonen tog EM slut redan efter första matchen. Tysken Alexander Roovers var bättre med 2–1 i set (21–18, 14–21, 21–16).

– För mycket dåliga avslut, säger Koljonen.

– Jag vet inte vad som hände. Jag fick en usel början i tredje set. Det är svårt att komma igen om man ligger under med många poäng. Jag lyckades komma i fatt ett par gånger men vid 15–13 i tredje set fick jag igen en dålig svit där Roovers vann fem bollar i rad. Det är inte mycket man kan göra när man ligger under med 13–20.

I höstas möttes herrarna i en tävling i Belgien och även då var Roovers bättre. Den planerade revanschen uteblev.

– Jag har haft det svårt på sistone. Spelet har inte hållit ihop i en hel match. Men det är en tidsfråga innan det fixar sig. Jag tror inte att jag har tappat min talang, säger Koljonen.

– Det irriterar att förlora mot en spelare som är på ungefär samma nivå som en själv, det har kommit lite för många sådana förluster på sistone.

Mikkelä fixade Finlands andra seger

Av Finlands EM-trupp på sex idrottare inledde också FM-vinnaren Airi Mikkelä sin turnering i dag. Hon vann sin match i första omgången i överlägsen stil. Slovakiskan Martina Repiska var chanslös i Mikkeläs grill: 21–12, 21–10 skrevs finländarens segersiffror.

– Det gick överraskande lätt. Jag spelade smart och förde spelet hela tiden, säger Mikkelä.

Airi Mikkelä är duktig på badminton.
Bildtext Airi Mikkelä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Inför matchen var Mikkelä lite nervös eftersom motståndaren är hennes goda vän och träningskamrat i Danmark. Men småningom försvann nervositeten och Mikkelä visade att det råder en viss klasskillnad mellan spelarna.

– Spelet gick precis som planerat. Det var bra variation på slagen och bågarna var perfekta. På gårdagens träningar kändes det lite osäkert men i dag fungerade allt bra.

EM fortsätter för Mikkeläs del på onsdag när slovenskan Lia Salehar står för motståndet. Med tanke på att Mikkeläs världsranking är 151 och Salehars 296, är det klar fördel här till Mikkeläs förmån.

– Det känns nog bättre nu, den värsta nervositeten är borta. Men Lia Salehar är också min träningskompis från Danmark så visst är det lite spännande.

Eetu Heino samt damdubbelparet Jenny Nyström och Sonja Pekkola inleder sitt EM på onsdag,

Diskussion om artikeln