Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpäts guldfest inställd trots otrolig upphämtning – Peltola räddade Tappara

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 21:22.
Tappara-spelare jublar.
Bild: All Over Press

Tappara håller liv i hockeyslutspelet. Efter två segrar på ett dygn kryper de regerande mästarna närmare i finalserien. I en makalös femte finalmatch stod Kärpät för en klassisk upphämtning, men åkte sedan på en riktig kalldusch i slutminuterna.

Det var upplagt för en guldosande kväll i Uleåborg. 3–1 i matcher till Kärpät, lapp på luckan, ligapokalen i Raksila.

Då blev det precis tvärtom. Tappara förstörde partyt när man reducerade finalserien på nytt – efter enorm dramatik.

I går tog regerande mästaren sin första finalseger för våren hemma i Tammerfors. I kväll spände Tappara musklerna igen och vann för andra gången inom ett dygn med 5–4.

– Den här gången gick vi hem tomhänta, säger Kärpäts tränare Mikko Manner besviket till Yle Puhe.

Bytte målvakt i första perioden

Gästernas nyckel till att förlänga hockeydramatiken i slutspelet var en finfin första period. Ett Kärpät som kom till spel utan backen Jani Hakanpää, som åkte på en smäll i går, fick se på prickskytte från Niko Ojamäki.

Två gånger om hittade Ojamäki rätt under de tjugo första minuterna. Efter 16.27 stod det 3–0 till gästerna. Efter den rivstarten tvingades Veini Vehviläinen ta plats i båset.

Kärpät byter målvakt.
Bildtext Kärpät bytte målvakt.
Bild: All Over Press

Kärpäts förstemålvakt räddade fem puckar innan han fick ge över till Jussi Rynnäs, som inte hade spelat en match sedan starten av kvartsfinalserien mot Ässät för en månad sedan.

– Man måste alltid vara redo, säger Rynnäs till Yle Puhe.

Första finalmålet i powerplay

Drygt halvvägs in i fajten såg det ut att vara avgjort för gott. Otso Rantakari skickade in 4–0 med ett nytt distansskott.

Men det var bara början på spänningen. I slutskedet av andra perioden fick Kärpät spela i powerplay när Joona Luoto satt på botbänken.

Det utnyttjade hemmalaget. Slutspelets poängkung Julius Junttila prickade in den första reduceringspucken bakom Dominik Hrachovina.

Det väckte hela Uleåborg.

Charles Bertrand jublar.
Bildtext Charles Bertrand satte ett reduceringsmål.
Bild: Lehtikuva

I en galen start på den tredje perioden small det bara runt Hrachovina. På mindre än tio minuter var Kärpät ikapp. När kaptenen Lasse Kukkonen solokörde hem 4–4 med 50.09 spelat var stämningen vid bristningsgränsen i hallen.

Blixt från klar himmel

Jakten på Kärpäts åttonde ligaguld genom tiderna var i full gång efter Kukkonens kvittering. Då kom kvällens sista vändning.

I en fullständigt makalös match avgjorde Jukka Peltola. Mitt i en lång hemmapress kom Tapparas segermål som en blixt från klar himmel.

Med aftonens andra fullträff räddade lagkaptenen sitt Tappara. Jan-Mikael Järvinen spelade fram Peltola i en kontring och då var det klippt för Rynnäs.

– Det där kom i ett viktigt läge. De två första perioderna var väldigt bra, men sedan borde vi ha varit smartare. Samtidigt uppnår man ingenting om man börjar fundera för mycket, säger Peltola.

Match sex på torsdag

Tappara höll tätt när Kärpät tryckte på med målvakten i båset och såg till att hålla hoppet om tredje raka guldet vid liv. På torsdag spelas finalmatch sex i Tammerfors.

– Matchen var tudelad, men vårt andra mål gav oss ett lyft. Sedan visade de varför de är dubbla mästare, men vi visade vad vi kan när hämtade ikapp. Det var viktigt, säger Manner.

– Vi vet att vi har en tuff motståndare, men vi kör på med vårt spel, säger Peltola.

Resultat, final 5/7:

Kärpät–Tappara 4–5 (0–3, 1–1, 3–1)
01.25 0–1 Niko Ojamäki (Otto Rauhala, Mikko Lehtonen)
16.12 0–2 Jukka Peltola (Jan-Mikael Järvinen, Henrik Haapala)
16.27 0–3 Niko Ojamäki (Jere Karjalainen, Otto Rauhala)
31.06 0–4 Otso Rantakari (Jere Karjalainen, Otto Rauhala)
38.56 1–4 Julius Junttila (Miika Koivisto, Kristian Vesalainen) PP
40.56 2–4 Miika Koivisto (Julius Junttila, Radek Koblizek) PP
47.51 3–4 Charles Bertrand (Miika Koivisto, Ville Leskinen)
50.09 4–4 Lasse Kukkonen (Ville Leskinen, Charles Bertrand)
57.08 4–5 Jukka Peltola (Jan-Mikael Järvinen, Henrik Haapala)

Kärpät leder med 3–2 i matcher.

Diskussion om artikeln