Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåförälder om dagisutmarschen: "För oss är barnens trivsel viktigare än vilken utbildning personalen har"

Från 2018
Barn leker med legobitar.

På onsdagen (25.4) marscherar daghemspersonal också i Östnyland ut från sina arbetsplatser i protest mot ett nytt lagförslag. Camilla Söderström i Borgå fick be sina föräldrar hämta barnen på dagis tidigare än vanligt.

Onsdagens utmarsch påverkar de östnyländska kommunerna på lite olika sätt. Situationen är värst i Borgå och Sibbo där många daghem stänger eller begränsar sin verksamhet.

I Lovisa och Lappträsk är alla daghem öppna som vanligt.

Camilla Söderström har två döttrar i Näse daghem i Borgå, en treåring och en femåring. Vid sjutiden på onsdagen hade familjens morgon kommit i gång någorlunda normalt.

– Vi är alla vakna och strax påklädda, så jag tror vi kommer i väg till dagis vid halv åttatiden som vanligt, säger Söderström.

Vi hade redan tidigare kommit överens om att mina föräldrar skulle hämta flickorna från dagis

― Camilla Söderström

Hon konstaterar ändå att det är klart att dagen ser lite annorlunda ut eftersom Näse daghem hör till de daghem som har stängt mellan klockan 12 och 18 på onsdagen.

– Men tur i oturen var att vi hade strulat till det själva lite här innan. Min man är på arbetsresa och jag har ett möte i Helsingfors på eftermiddagen, så vi hade redan tidigare kommit överens om att mina föräldrar skulle hämta flickorna från dagis.

Därför gick det någorlunda bra att anpassa sig till utmarschen. Söderströms föräldrar kunde lyckligtvis plocka upp barnen från dagis redan klockan 12 i stället för klockan 16.

Legobitar på ett bord på Kalax daghem.
Bildtext Det är tomt på många daghem i Östnyland på onsdagseftermiddagen.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Vilken information har ni fått från dagis?

– I går morse försökte jag fråga hur det blir men då visste man ännu ingenting. Vid halv tre, fyra i går eftermiddags kom det ett e-postmeddelande om att dagis stänger och då var det bara att ringa mamma, säger Camilla Söderström.

På tisdagseftermiddagen hette det också att föräldrarna gärna får hämta barnen tidigare eller ha dem hemma hela dagen.

– Jag tror de flesta har fått det fixat på något sätt. Jag har ingen aning hur många barn och vuxna som blir kvar på dagis efter klockan 12 men vi råkade ha tur.

"En stor fråga för personalen"

Camilla Söderström säger att hon förstår personalen sits, och att det är en stor fråga för dem. Hon anser också att de så klart har rätt till utmarsch och åsiktsyttring.

Hon förstår också tanken att regeringen vill höja kompetenskraven för att de ska möta kraven på dagens småbarnspedagogik.

Samtidigt tycker hon att det är tråkigt om förändringarna görs på barnskötarnas och närvårdarnas bekostnad.

– En större fråga med tanke på framtiden är hur vi hittar kompetent och utbildad personal och då handlar det mer om att göra branschen attraktiv. Det är jag mer orolig för.

Camilla Söderström säger att både hon och hennes man är väldigt nöjda med Näse daghem och barnens grupper där. Personalen är trevlig och barnen trivs.

– Och det är huvudsaken, oberoende av vilken utbildning dagispersonalen har. Ur föräldrasynvinkel är det sist och slutligen mer en personfråga.

Yle Östnyland sänder direkt då personalen vid daghemmet Miili i Sibbo marscherar ut. Du kan titta på direktsändningen med start klockan 11.57.

Diskussion om artikeln