Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konstnärer vill måla på vägg och mur i Hangö

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 10:24.
Hangö centrum.
Bildtext Föreningen Upeart och Hangö bildkonstnärer vill pigga upp staden med målningar.
Bild: Yle/Petra Thilman

Stadsbilden i Hangö kan i framtiden prydas av en väggmålning och murgrafitti. Politikerna vill ännu fundera litet på saken.

Föreningen Upeart vill skapa konst i Hangös stadsbild i samband med en konstfestival och Hangö bildkonstnärer vill ha graffiti på Korsmansgatans mur.

Kulturnämnden var inte beredd att säga ja till projekten på mötet den 24 april. Nämnden bordlade båda ärendena.

Förslaget till kulturnämnden var att Hangö är med i festivalen 2019, trots att Upeart är beredd att ordna festivalen redan i höst.

Staden har inte pengar i budgeten för en festival i år, men om det blir en festival nästa år så görs målningen i september 2019.

Politikerna vill också ta reda på om staden kan ordna något annat evenemang i samband med Upearts festival innan man fattar ett beslut.

Väggmålningar skapas på festivaler

Föreningen Upeart har under de två senaste åren ordnat en konstfestival där de skapat väggmålningar runtom i Finland. Ifjol producerades 21 verk i 13 städer.

Det skulle i Hangö i första hand handla om en muralmålning.

Upeart tänker sig att målningen skulle skapas redan i höst och kosta mellan 15 000 och 20 000 euro. Pengarna går till att betala bland annat konstnärens arvode och material.

Grafittimur på Korsmansgatan

Även Hangö bildkonstnärer vill måla i stadsbilden.

Föreningen föreslår att graffiti målas på Korsmansgatans mur. Föreningen har redan fått tillstånd av S-gruppen som äger tomten.

Projektet kostar 950 euro och de pengarna går till material och konstnärens arvode. Hangö bildkonstnärer kan koordinera arbetet, men har inga möjligheter att finansiera verket.

Kulturnämnden bordlade ärendet eftersom man vill veta om flera finansiärer kommer med. Nämnden vill också veta hur graffitin ska skötas.

Artikeln uppdaterades den 26 april med en precisering om att det inte finns pengar i budgeten för en festival 2018. Men om det blir en festival 2019 så görs målningen i september 2019.