Vasaungdomar: lätt att få tag på droger
Det är lätt att få tag på knark i Vasa och unga har prövat tunga droger som kokain och LSD. Men elever som vi pratat med i Vasa övningsskolas gymnasium är ändå negativt inställda till droger.
Linn Hägglund och Daniela Ström är elever i Vasa övningsskolas gymnasium. De deltog i Nyhetsskolans dag och intervjuade då elever och lärare i sitt gymnasium.
Lumi Storm, elev
Är det lätt att få tag på droger?
- Jag har hört av personer som jag halvt känner, men jag vet inte hur de har fått tag på dem. Jag antar att det är ganska lätt nuförtiden.
Hur skulle du reagera ifall någon i din närhet skulle använda droger?
- Jag skulle inte vara uppmuntrande mot användningen av det, jag skulle försöka få hen att försöka inse att det är fel. Jag skulle säkert också bli lite obekväm när jag är med den personen.
Lisa Snickars, elev
Har droger förekommit nära dig?
- Jag har en kompis som har testat kokain och LSD. Hen har testat på syntetiska och icke syntetiska droger. Men hen har under lång tid tagit icke-syntetiska droger, inte hela tiden men då och då.
Vad är din egen syn på droger?
- Jag tycker att de inte är bra för att de förstör människor. Men på ett sätt kan de också ta ut olika beteendepotentialer som de annars inte skulle. Jag kan förstå varför folk tar droger för det är som en ”escape from reality” (flykt från verkligheten).
Simon Andrén, elev
Tycker du att de anhöriga till missbrukaren borde bli erbjudna lika mycket hjälp själva?
- Det skulle vara bra, men det är kanske viktigare att få missbrukaren att sluta för då är det inte ett problem för anhöriga. Men jag tycker att anhöriga också ska få hjälp.
Vad kan man göra för att förebygga droganvändning?
- Kanske lära sig i skolan om hur dåligt det är. Det gör man redan men det kan göras bättre.
Tror du det skulle påverka ungdomar bättre ifall en före detta missbrukare kom och föreläste om sina erfarenheter?
- Jo, det skulle det säkert.
Waldemar Särs, elev
Vad är din egen åsikt om droger?
- Jag anser att det är väldigt dåligt.
Finns något sätt för skolan och föräldrar att förebygga droganvändningen?
- Kanske bli mer öppna att det faktiskt finns, det sätts så mycket tabu på att det finns just nu.
Är det lätt att få tag på droger?
- Det beror säkert helt på vilka kretsar man är i.
Katrina Domars-Brännkärr, lärare
Har du som lärare märkt något hos elever på till exempel en lektion?
- Det är symptom som trötthet och blekhet, då märker man att allting inte står riktigt rätt till. Man märker inte exakt berusningssymptom utan mer illamående. Jag som lärare kan uttrycka min oro genom att fylla i en orosblankett. Då det tillsätts en expertgrupp kring den här eleven utreds om det kan handla om droger.
Har du någon gång sett någon byteshandel till exempel på stan?
- Jag har aldrig sett någon konkret byteshandel, det har jag inte gjort, Men jag har själv barn och umgås med ungdomar i skolan så såklart hör jag saker. Det verkar inte vara något problem att få tag på droger i dag, till och med i Vasa.
Jan Jansson, lärare
Vad är din egen åsikt om droger?
- Det var ingen lätt fråga, droger är ju bra i medicinskt syfte, men i missbrukarsyfte är det en annan sak.
Tycker du att de anhöriga till missbrukaren borde bli erbjudna lika mycket hjälp själva?
- Jo, det är en mycket komplicerad mekanism det där. Jag tycker att anhöriga är kanske de som lider mest. Ja, individen som använder droger själv också förstås. Men det är ju en fruktansvärd katastrof för närstående och familj så där tycker jag man borde lägga in hjälp. Eftersom de närstående kanske kan hjälpa mest.
Anders Fransén, lärare
Har du allmänt som lärare märkt symptom på elever att de skulle ta droger?
- Jag har känt lukten av gräs på kläder, en säregen doft. Med det sagt kan jag inte hundraprocentigt säga att den individen är beroende. Men det jag vet är att den personen åtminstone umgås i sådana kretsar där man kan syssla med sådant.
Vad tycker du att lärare har för ansvar?
- Som lärare har man förstås ett ansvar för att reda ut sådana här situationer med de mekanismer som skolan har - olika stödfunktioner som kurator, hälsovårdare och andra relevanta aktörer. Givetvis bör hem och vårdnadshavare också kopplas in.
Känner du att alla lärare har en skyldighet att rycka in ifall de märker symptom eller tecken?
- Jag skulle omformulera frågan så här: Jag tycker att alla medmänniskor har en skyldighet att hjälpa när någon behöver det. Vad det sedan är för behov beror ju på situationen.
- Det är självklart att läraren har en tydligare roll i detta sammanhang, eftersom man utövar myndighetsmakt och det står stipulerat att man ska ansvara för barns fostran och välmående.
- Så jo, lärare har det specifika ansvaret om man upptäcker någonting. Men det innebär under inga omständigheter att andra friställs sitt ansvar att sörja för individens välbefinnande.
Text och bild: Linn Hägglund och Daniela Ström, elever i Vasa övningsskolas gymnasium och deltagare i Nyhetsskolans dag 24.4.2018