Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guvernör driver kampanj mot hbtq-personer i Tanzania – "Oroväckande" enligt Utrikesministeriet som ger landet över 50 miljoner euro i bistånd under tre år

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 10:46.
Paul Makonda är guvernör i Dar es-Salaam som inledde en kampanj mot hbtq-personer för några år sedan.
Bildtext Paul Makonda är guvernör i regionen Dar es Salaam. Han inledde en kampanj mot hbtq-personer för några år sedan. För några veckor sedan lyfte han fram den igen.
Bild: imago/Xinhua Afrika/ All Over Press

Anmäl misstänkta homosexuella, bisexuella, trans- eller queerpersoner. Den uppmaningen kom guvernören i regionen Dar es Salaam med för några veckor sedan. Biståndsgivare har protesterat och Tanzanias utrikesdepartement tar avstånd. Samtidigt har guvernören fått in hundra namn på misstänkta.

Tanzania är Finlands mest långvariga mottagare av bistånd.

Mellan 2016 och 2019 kommer Tanzania att få 52 miljoner euro ägnade att förstärka sysselsättningen och den offentliga sektorn. Bland annat förbättrar Finland möjligheten för landet att uppbära skatt.

– Att avbryta ett långvarigt samarbete på grund av en guvernörs kampanj vore inte klokt. Men givetvis följer vi med läget och ser hur det utvecklas, säger Theresa Zitting chef på enheten för Afrikas horn och Östafrika vid utrikesministeriet.

40 procent av landets befolkning, det vill säga 25 miljoner människor, lever i fattigdom.

– Att avbryta biståndet skulle gå ut över dem, säger Theresa Zitting på Utrikesministeriet.

Kan ge långa fängelsestraff

Paul Makonda är guvernör i regionen Dar es Salaam. Han har sagt att en specialstyrka ska grundas för att övervaka sociala medier i jakt på hbtq-person.

Makonda anser att homosexualiteten ”trampar på tanzaniers moraliska värderingar och våra kristna och muslimska religioner.”

Sex mellan samkönade par är olagligt i Tanzania och det kan leda till långa fängelsestraff.

Det är inte första gången han tar tag i frågan.

– Redan när jag bodde i Tanzania inledde Paul Makonda en kampanj mot sexuella minoriteter som var väldigt aggressiv. Han lovade belöningar till personer som kom med tips om misstänkta hbtq-personer, säger Eva Nilsson doktorand vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Eva Nilsson är doktorand vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
Bildtext Eva Nilsson doktorerar i företagsansvar vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.
Bild: Yle/Patrik Skön

Eva Nilsson bodde i Tanzania mellan åren 2015 och 2016 medan hon jobbade för Kepa, en paraplyorganisation för medborgarorganisationer intresserade av utvecklingsfrågor.

– Kampanjen ledde då till att organisationer som jobbade med sexuella minoriteter hade problem med att fortsätta sin verksamhet. Men hur många personer som greps har jag inte hittat information om. Generellt sätt är exempelvis homosexualitet en fråga som inte diskuteras i Tanzania, säger Eva Nilsson

För tillfället jobbar hon med en doktorsavhandling om företagsansvar. Hon besöker Tanzania regelbundet för sin forskning.

– Jag tror att det finns skäl för personer som hör till sexuella minoriteter att vara oroliga i Tanzania, säger hon.

Enligt tidningen the Guardian har tio män gripits på ön Zanzibar misstänkta för att varit närvarande vid en ceremoni där homosexuella män ingått äktenskap.

Makonda har meddelat att han har fått över 5000 meddelande och hundra namn på misstänkta hbtq-personer.

Biståndsgivare reagerar

Samtidigt har guvernör Makondas kampanj fått kritik i synnerhet från länder som ger bistånd. Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömde Makondas agerande.

Sverige ger närmare 100 miljoner euro i bistånd till Tanzania årligen.

Den amerikanska ambassaden kom med en säkerhetsvarning där den hänvisade till att hbtq-personer kan gripas och att sociala medier övervakas.

Den här sortens uppmärksamhet kan vara skadlig för Tanzanias turistindustri som svarar för 17,5 procent av bruttonationalprodukten.

Regeringen tar avstånd från kampanj

Den internationella kritiken har fått Tanzanias regering att distansera sig från Makondas uttalanden.

Utrikesdepertementet har tagit avstånd från Makondas utlåtande och sagt att det handlar om guvernörens personliga åsikt.

Enligt det kommer Tanzania att respektera de internationella konventioner om mänskliga rättigheter som landet har undertecknat.

Oro på UM

Utrikesministeriet i Finland har en längre tid följt med oro följt utvecklingen i landet.

– Överlag har demokratiutveckling försvagats i landet, säger Theresa Zitting.

Det är tre år sedan John Magufuli blev president i landet. Guvernör Makondo hör till samma parti som Magufili. Även Magufili har uppmanat människor att fördöma homosexualitet.

Tanzanias president John Magufuli.
Bildtext John Magufuli är känd för sitt arbete mot korruption. Men kritiker varnar för sämre demokratiutveckling i landet.
Bild: Wikimedia commons

Magufili har strävat efter att minska korruptionen och effektivera administrationen. De här åtgärderna har välkomnats men på senare tid har det ställts frågor kring hur demokratin utvecklas i landet.

– Vi ser hur oppositionspolitiker behandlas och hur spelrummet för medborgarorganisationer blir mindre. Och nu då senast den här kampanjen mot sexuella minoriteter, säger Zitting.

Litar på dialog

EU:s ambassadör i Tanzania kallades hem i början av november. EU ger Tanzania 626 miljoner euro i bistånd mellan åren 2014 och 2020.

Men enligt källor i Dar es Salaam skedde det inte på grund av Makondas kampanj.

Däremot kan biståndet till Tanzania påverkas om läget med mänskliga rättigheter försämras.

– Vi har vår dialog med Tanzania, både på nationell nivå och via EU. I den behandlar vi mänskliga rättigheter. För oss är det viktigt att föra fram att det här en olycklig utveckling.

Förstår er motpart i Tanzania den här kritiken?

– Jag är övertygad om att de förstår den. Hurdana konkreta resultat det leder till återstår att se, säger Theresa Zitting.

Danmark drar in bistånd

Danmark har dragit tillbaka sitt bistånd på 65 miljoner danska kronor, ungefär nio miljoner euro, till Tanzania. Det meddelade utvecklingsminister Ulla Tørnæs vid ett möte i danska folketinget tidigare i veckan.

Enligt Danmark Radio är Tørnæs mycket orolig över den negativa utvecklingen i landet och hänvisade bland annat till homofobiska uttalanden.

Det danska beslutet påverkar inte Utrikesministeriets linje i Finland.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om Danmarks beslut att dra in biståndet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln