Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kungligt kaos i korridorerna när prins Daniel besökte Drumsö lågstadieskola

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 15:56.
Prins Daniel imponerad av projektet Skolan i rörelse - Spela upp på Arenan

På onsdagen besökte Prins Daniel, tillsammans med Sveriges socialminister Annika Strandhäll, Drumsö lågstadium för att bekanta sig med skolans motionsarbete.

Det var kaos i korridorerna i Drumsö lågstadieskola när skolan fick besök av prins Daniel från Sverige. Det var inte endast för prinsen och hans delegation som fotografer och reportrar ombads göra plats, man fick även väja för elever som sprang mellan klassrummen. På Drumsö lågstadieskola har nämligen fysisk aktivitet implementerats i undervisningen och att undvika stillasittande står högt på prioriteringslistan.

Prins Daniel på Drumsö
Bildtext Sveriges prins Daniel.
Bild: Lehtikuva

Prins Daniel var på plats tillsammans med Sveriges socialminister Annika Strandhäll, för att ta del av skolans arbete för att uppmuntra till fysisk aktivitet. Prinsen och hans delegation välkomnades av Sampo Terho som höll tal i skolans gymnastiksal.

Sampo Terho håller tal till Prins Daniel med delegation i Drumsö lågstadieskolas gymnastiksal.
Bildtext Prins Daniel välkomnades till Drumsö lågstadieskola av minister Sampo Terho som höll ett välkomsttal i skolans gymnastiksal.
Bild: Tina Kärkinen

För eleverna var det undervisning i vanlig ordning och prinsen fick följa med undervisningen både i klassrummet och i gymnastiksalen, där prinsen själv aktivt deltog i övningarna.

Prins Daniel, vad tyckte ni om besöket?

- Det var väldigt spännande och inspirerande, säger prinsen till Yle huvudstadsregionen.

Vad tar ni med er härifrån idag?

- Mycket inspiration, säger prinsen

Klasslärare Johanna Berlin talar med prins Daniel och socialminister Annika Strandhäll.
Bildtext Johanna Berlin fick möjlighet att berätta om sitt motionsarbete för prins Daniel och socialminister Annika Strandhäll.
Bild: Tina Kärkinen

Skolan i rörelse får barn att röra på sig

Drumsö lågstadieskola är en av de skolor som är med i projektet Skolan i rörelse, som arbetar för att uppmuntra till mera rörelse och fysisk aktivitet i skolor. I dag är 87 procent av finländska grundskolor registrerade i programmet. Vid Drumsö lågstadieskola är det Johanna Berlin som har varit den drivande kraften bakom projektet och arbetet med medveten rörelseträning.

Klasslärare Johanna Berlin talar med prins Daniel på skolgården.
Bildtext Berlin och prins Daniel diskuterade bland annat polarisering i samhället, berättade Berlin.
Bild: Tina Kärkinen

- Jag tycker att alla barn har rätt till ett bra liv och hoppas att alla ska få en jämlik uppfostran. Det är vad som driver mig, säger Berlin.
Vi försöker uppmuntra till rörelseglädje och ordnar bland annat rastverksamhet för att garantera att alla elever är fysiskt aktiva under rasterna.

Berlin är snabb med att inte ta åt sig all ära för projektet.

- Jag är kanske den som har hållit på med det här längst men vi är många eldsjälar här i skolan som arbetar med motionsarbete, säger Berlin.

Under förmiddagen fick Prins Daniel följa med Berlins undervisning och de hann även växla några ord.

- Prinsen berättade att han är väldigt orolig över det att i Sverige finns så stora klyftor mellan olika sociala grupper och var nyfiken att höra hur det ser ut i Finland.

Prins Daniel följer med då eleverna gör motionsövningar i korridoren.
Bildtext Prins Daniel fick under onsdagen följa med Johanna Berlins undervisning. I Drumsö lågstadieskola vill man undvika stillasittande och även korridorerna används som undervisningsutrymmen.
Bild: Tina Kärkinen

Enligt Berlin var prins Daniel även intresserad av det finländska skolsystemet och vad man gör i Finland för att alla barn ska kunna gå ut grundskolan.

- Han är väldigt medveten om ojämlikheter mellan olika sociala grupper och lyfte fram polariseringen i samhället.

Berlin anser att det fortfarande finns rum för förbättring när det gäller att öka den fysiska aktiviteten bland barn.

- Jag tror att man alltid kan göra mera eftersom stillasittandet i samhället ökar. Vissa har en passiv livsstil så vi försöker uppmuntra till mera fysisk aktivitet. Vi har även börjat hålla undervisning utomhus och hoppas att eleverna ska lära sig att tycka om att vara ute, säger Berlin.

Prins Daniel på Drumsö
Bild: Lehtikuva

Enligt Berlin innebar prins Daniels besök ett erkännande för det motionsarbete man gör i Finland.

- Prins Daniels besök hjälper att synliggöra det här arbetet och visar att det är viktigt , säger Berlin.

- Det här är något som Finland är bra på och det är viktigt att få känna sig stolt.

Diskussion om artikeln