Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåföretag vill lösa problemet med plast i världshaven - men vem ska betala?

Från 2018
En fågel på en strand med mycket plastskräp.
Bild: Matthew Chauvin

Borgåföretaget Lamor satsar på att kunna börja samla in plast från världshaven.

Företaget är världens ledande leverantör av oljebekämpningsutrustning och vill nu använda sina kunskaper för att råda bot på problemet med plastskräp i haven.

- Det är existerande teknik som nu håller på att anpassas till att samla in plast i stället för olja, berättar Nico Larsen som är en av ägarna på företaget.

Plast i haven diskuteras mycket

All plast och annat skräp som samlas i världshaven är ett växande problem. Initiativet till att börja samla in plastskräp kom från personalen på Lamor. Även utomstående personer har kontaktat företaget i frågan.

Nico Larsen vid Borgå å
Bildtext Nico Larsen
Bild: Yle/Jeanette Broman

En konkret produkt finns ännu inte på marknaden. De nuvarande maskinerna som är gjorda för oljebekämpning ska göras lättare och billigare att tillverka för att inte enbart stora organisationer ska kunna använda dem.

- Helt konkret handlar det alltså om en maskin som läggs i havet och sedan mekaniskt samlar upp skräpet, förklarar Larsen.

Oljeskimmer
Bildtext Lamor sysslar i nuläget med oljebekämpning. Så här ser Lamors oljeskimmer ut.
Bild: Lamor

Först ska skräpet samlas upp - sedan återvinnas

Företaget har också planer på att det uppsamlade skräpet återvinns. Personalen kommer att göra exkursioner för att utreda de olika alternativen och hitta en lämplig lösning.

- Det största problemet för tillfället är ändå att det inte finns någon betalande kund. Man måste liksom skapa en marknad samtidigt som man tillverkar produkten och det är det som vi håller på med nu, säger Larsen.

Kan ge fler jobb i Borgå

Den nya satsningen ska förhoppningsvis också ge fler arbetstillfällen i Borgå.

- Vi har redan nu en del produktion i Borgå, men visst hoppas vi att det här skulle leda till ännu fler arbetstillfällen, säger Larsen.

Artikeln är skriven av Jeanette Broman

Diskussion om artikeln