Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett lite annorlunda examensarbete: Johanna och Ida ville veta mera om thaimassagefönster

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 14:09.
Ida Enegren och Johanna Bruun.
Bildtext Ida Enegren och Johanna Bruun.
Bild: Tapio Ranta-aho

När man talar om thaimassage i Finland kommer man osökt att tänka på både sexarbete och utsatta människor. Johanna Bruun och Ida Enegren ville se på thaimassageställena ur ett helt annat perspektiv, nämligen via skyltfönstrens estetik.

Hur dekorerar man sina skyltfönster och är estetiken kitsch eller ironi, eller kanske ett helt annat sätt att se på skönhet?

Nyfikenheten väcktes

Det hela började med att Johanna Bruun en dag stannade upp och för en gångs skull tittade ordentligt på skyltfönstret till thaimassagestället i hennes hus. Plötsligt upptäckte hon en hel del olika detaljer hon aldrig tidigare lagt märke till.

Bruun blev nyfiken och började fundera på hur den som gjort fönstret hade tänkt.

Tillsammans med fotografen Ida Enegren började Bruun knacka på dörrar.

thaimassagefönster
Bild: Ida Enegren

Fönstren fått både tid och kärlek

Många var misstänksamma i början och undrade vad kvinnorna egentligen var ute efter, men de flesta blev glada och berättade gärna om sina fönster som de satt både tid och kärlek på.

De flesta fönster har väldigt mycket blommor och starka färger, vilket vittnar om att kvinnorna har lämnat ett land där de alltid är sommar och färgglatt. Många hade liknande historier, de kommer från landsbygden i Thailand och de är ofta stolta över att de kan försörja sig och dessutom skicka pengar till sitt hemland.

Inte bara offer

Enegren och Bruun berättar att de medvetet inte velat fråga om hur kvinnorna mår och i hurdana situationer kvinnorna egentligen lever eftersom de tycker att kvinnorna förtjänar något utöver den offerroll som thailändskorna ofta tilldelas i offentligheten.

- Människan är väl mycket mera än sina problem, säger Bruun.

Och sedan till frågan om skyltfönstrens estetik. Vad är det frågan om, kitsch eller ironi?

Finska skyltfönster enkla och deprimerande

- Skönhetsbegreppet är mycket bredare än man kanske tror, det är relativt.Thaikvinnorna beskrev ofta skönhet i ord som rikt, uttrycksfullt och dekorativt, medan finska skyltfönster enligt dem upplevdes som allt från ok till, enkla eller deprimerande, berättar Bruun.

thaimassagefönster
Bild: Ida Enegren

- I början trodde vi att alla fönster såg ungefär likadana ut, men ju mer vi tittade desto mera upptäckte vi hur fel vi hade haft. Fönstren är precis lika olika sinsemellan som de som designat dem och fönstren avslöjar tydligt vad designern har för förhållande till skönhet och kreativitet, förklarar Bruun och Enegren.

- Vissa ägare sade att de inte alls brydde sig om estetiken annat än att huvudsaken är att kunden kan se att det är frågan om ett thaimassage ställe, säger Enegren.

Maktstrukturen ojämn

Bruun berättar att man under hela processen själv ifrågasatt huruvida det är rätt att undersöka en kultur de inte själva är en del av, i synnerhet när maktstrukturen mellan Bruun/Enegren och kvinnorna är så ojämn.

- Vi har hela tiden försökt vara medvetna om skillnaderna mellan oss, men valt att se på saker som förenar istället för särar.

Utställningen Open - On Thai massage windows in Finland utställningen pågår 25.4. – 29.4. 2018 i galleriet Kalleria i Berghäll i Helsingfors, varefter den flyttar till B-galleria 21.6-30.6. Arbetet är Bruuns och Enegrens examensarbete från Lahden muotoiluinstituutti. Projektet har pågått i över tre år och intervjuerna har ofta skett med hjälp av tolk, till projektet hör även en bok som är skriven både på engelska och thai.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln