Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#10 "Att fortsätta kasta skit på människor som mår dåligt är ingen hållbar lösning"

Från 2018
Person står i öppet landskap.
Bild: Unsplash/Gabriel Encev

Utanförskap och stigmatiseringen gör att individer mår sämre generellt, skriver en läsare.

Det har genom forskning bevisats att kriminaliseringen av droger endast skapar mera problem än nytta.

Utanförskap och stigmatiseringen gör att individer mår sämre generellt. Jag känner flera vänner som antingen tagit överdos eller tagit livet av sig, just p.g.a de känslor de har haft när de inte känner sig önskvärda längre.

Jag vet fall där människor inte vågat ringa ambulansen när deras kompis tagit överdos, eftersom polisen kommer och alla är stämplade för evigt. När man som individ blir hatad av ett helt samhälle och polisen får personliga agg emot en så tar ingen det lätt.

Alla människor strävar efter att bli älskade och att må bra, att fortsätta kasta skit på människor som mår dåligt så är ingen hållbar lösning.

Jag kan referera till Portugal-modellen, där de fått alla bruk att minska genom att lyssna istället för att piska missbrukaren. Sen kommer vi till den dubbelmoralen där vissa droger är tillåtna och andra ifall man är tillräckligt sjuk.

De opiater de använder i sjukvården är lika beroendeframkallande som heroinet på gatan. Varför blir inte Agda 87 år en sprutnarkoman efter en höftoperation?

Agda kommer använda opiater dagligen i flera månader utan större bekymmer? Agda blir inte missbrukare eftersom allting handlar om individens livssituation. Inte är man alkoholist ifall man dricker en öl i bastun, samma sak kan refereras till droger.

Den större delen av droganvändarna är inte beroende, utan konsumerar droger av olika anledningar. Det uppskattas att ca 80 % av alla missbrukare har en psykisk sjukdom i grunden som de dämpar med droger, dessa individer har inte ett aktivt val att bara sluta.

Att man sedan diskriminerar helt vanliga människor endast p.g.a moralism är varken jämlikt eller rättvist Jag har alkoholism samt drogmissbruk i min släkt. Jag konsumerar endast cannabis delvis i russyfte samt medicinskt.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser