Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björkboda Bruksgård på Kimitoön satsar stort på solenergi – vill vara en föregångare bland jordbrukare

Från 2018
två personer framför ett stort rött ridhus med vackra valvbågade fönster i halvsoligt vårväder
Bildtext Man tänkte på att placera solpaneler på taket av ridhuset redan när man byggde det för flera år sedan
Bild: Amanda Vikman/Yle

När man passerar Björkbodas gamla låsfabrik kommer man upp på en kulle, och intill en vacker liten sjö ligger Björkboda bruksgård med alla sina byggnader.

Det största huset på gården, ett ridhus, ligger högt uppe med utsikt över stallet, hagarna och sjön. Det är tydligt att man har tänkt på omgivningen när man byggt hallen och den smälter väl in i brukslandskapet.

Och nu ska också solpaneler pryda bruksgårdens tak.

en kvinna med ridhjälm och en man i svart rock diskuterar mitt i ett ridhus. En häst blir ledd i bakgrunden
Bildtext Mikkonen och von Wendt har planerat anläggningen på ridhusets tak en lång tid
Bild: Amanda Vikman/Yle

Tanken på solpaneler fanns med redan under bygget

Det är Anna von Wendt som driver gården. Hon är mest känd inom häst- och ridsport, och vann FM-guld i dressyr för ett par år sedan.

Men även om ridverksamheten är en stor del av hennes liv är också jordbruk någonting som ligger henne nära om hjärtat.

– På gården har vi också ett omfattande jordbruk och elen från solpanelerna ska användas för den verksamheten. Vi odlar bland annat spannmål, och spannmålstorken drar enorma mängder el på sensommaren och hösten.

De tänkte på läget och i vilken vinkel det skulle stå redan under byggandet. Det rymliga taket skulle ligga mot söder, ifall de senare ville investera i solpaneler.

lastpallar med inpacketerade solpaneler intill ett stort rött ridhus. En skylift intill paketen.
Bildtext De 164 solpanelerna är fortfarande inpacketerade på lastpallar men snart är de redo att lyftas upp på taket.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jesse Mikkonen, försäljare på PlayGreen, har planerat anläggningen tillsammans med von Wendt.

– Det här är den största anläggningen som vi har gjort på jordbruksfastigheter hittills, 164 stycken 275-watts paneler.

Den totala elkonsumtionen på gården är ungefär 150 000 kWh och man har räknat med att solpanelerna ska täcka ungefär en tredjedel av den konsumtionen.

Vad anläggningen har kostat vill von Wendt hålla för sig själv. Enligt Mikkonen ska anläggningen betala tillbaka sig själv på ungefär 6-8 år beroende på hur elpriserna rör sig. Just nu ser de bara ut att gå uppåt.

– Jordbruk får ett stöd på 35 procent och privata hushåll får göra hushållsavdrag på arbetet. Arbetskostnaden är ungefär hälften av kostnaden vid en installation beroende på storlek, säger Mikkonen.

ett svart plåttak med teknik för solpaneler
Bildtext Tekniken delvis installerad
Bild: Jesse Mikkonen

– Annars brukar inte Finland vara så bra på att gå i bräschen när det kommer till grön energi. Men nu verkar det faktiskt som att Finland visar ett gott exempel när det gäller utvecklingen av solenergi, säger Mikkonen.

Ett problem för små elproducenter är vad man ska göra med den överskottsel som ofta uppkommer på sommaren.

Ett alternativ är batterier men det är inte så beprövat ännu, och inte så bra för miljön heller.

Ett annat alternativ är att lagra elen som varmvatten eller mata ut den i elnätet för en liten ersättning från elbolaget, berättar Mikkonen.

– Den bästa ekonomiska vinningen får man ändå genom att använda den el man producerar själv om bara möjligt. Elbolagen betalar mycket sämre för elen du säljer åt dem än vad du betalar åt dem.

Småproducenter av el blir allt fler

Enligt den finska energimyndigheten har elproduktion från småproducenter (under 1 MW) av solenergi tredubblats mellan 2015-2016.

Total installerad kapacitet från småproducenter var 8 MW år 2015 och 27 MW år 2016.

Statistiken för 2017 kommer vid midsommar i år, men överingengör Ville Väre vid energimyndigheten uppskattar att det kommer att röra sig om en fördubbling från året innan, det vill säga omkring 50 MW.

Anna von Wendt berättar att hon dels vill investera i solpanelerna för att inte vara lika beroende av elföretagen och deras prissättning.

– Så klart hoppas vi ju att det så småningom ska vara en investering som ger lägre elräkningar och då kan vi lägga pengarna på annat.

Men hon hoppas också på att hon kan vara en föregångare när det kommer till elproduktion och att fler ska våga satsa på solkraft när de ser att det fungerar även i Finland.

- Speciellt med den här energilagringen blir det intressant att se om allt fungerar som det ska, säger hon och plirar med ögonen mot Mikkonen.

Till valborg är det tänkt att anläggningen på Björkboda Bruksgård ska stå färdig - även det en anledning att hoppas på soligt väder.

en dataanimerad bild av dalsbruks gästhamn med planerade solpaneler på taken

Båtarna laddas med solenergi i Dalsbruks gästhamn i sommar

Kommunen har valt att satsa på solenergi med EU-stöd.