Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#11 "Jag kunde då märka att han helt klart ännu var i psykos"

Från 2018
Person lutar sig mot staket.
Bild: Pixabay

Min kompis verkar inte få någon som helst hjälp efter att tvångsvården tagit slut, utan han skickas bara hem igen och så fortsätter allt som förut, skriver en läsare.

Jag har en kompis som använder starkare droger. På grund av drogerna har han flera gånger hamnat i psykoser och gjort en hel del tokiga saker.

Han har till och med gjort saker som har, eller skulle ha kunnat, skada andra. Han har också varit nära på att skada sig själv flera gånger.

Det som har förvånat mig otroligt mycket under de här åren är att han inte verkar få hjälp någonstans ifrån.

Han har ett visst antal gånger hamnat in på tvångsvård men han har aldrig varit helt frisk då han har kommit hem från vården.

En gång träffade jag honom några timmar efter att han blivit utskriven och jag kunde då märka att han helt klart ännu var i psykos.

Kan tillägga att jag i det skedet aldrig tidigare hade sett en person i psykos. Ändå förstod jag på hans prat och beteende att allting inte var som det skulle.

Han verkade inte alls förstå att vissa saker som han varit med om inte hade hänt på riktigt. En annan gång var han i riktigt dåligt skick endast två dagar efter att han blivit utskriven vilket slutade med att han efter en tid var tvångsintagen igen.

Han verkar inte få någon som helst hjälp efter att tvångsvården tagit slut, utan han skickas bara hem igen och så fortsätter allt som förut.

Vad är det som gör att vården inte fungerar som den borde? Är det fråga om en brist på resurser eller är det lagstiftningen som det är fel på?

Hur kan en person som ännu är i psykos bara släppas hem? Varje gång han gör något galet och poliserna får hämta honom tänker man att den här gången ska han få hjälp, den här gången ska allt bli bra, bara för att någon dag eller vecka senare märka att så var fallet inte alls.

Det skulle vara intressant om Svenska Yle kunde göra en granskning då det gäller vården av missbrukare för det känns som att deras rätt till vård och hjälp är rätt obefintlig så som den ser ut nu.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser