Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alla älskar Mark Levengood och Mark älskar Kaffekvarnen: "Det var som att träffa en gammal god vän"

Från 2018
Uppdaterad 29.04.2018 16:25.
Mark Levengood och Mårten Holm spexar framför kameran
Bildtext Mark Levengood älskar Yle Vegas program Kaffekvarnen.
Bild: Yle / Monica Eklund

Vi har alla hört det redan för flera månader sedan, Mark Levengood har själv bett om att få gästa sitt favoritprogram Kaffekvarnen med Mårten Holm.

Vi är förvånade eftersom Mark Levengood inte framstår som en man som har brist på saker att göra, tvärtom! Levengood är ibland svår att få tag på, det vet varje redaktör som vill bjuda in honom till än det ena, än det andra.

Levengood gör tv, radio, shower, han skriver böcker och nu senast poddar han också tillsammans med sin minst lika kända man Jonas Gardell.

Mark är ju uppvuxen här!

Och nu ska han komma och hälsa på oss. Vi redaktörer kommer till jobbet i extra god tid, vi har lite bättre kläder på oss än vanligt, men låtsas inte om det inför varandra.

Vi är garvade, vi bugar inte för kungligheter, inte ens för Mark Levengood. Nej, vi låtsas att han är som en av oss, han är ju uppvuxen här.

Vi berättar historier för varandra om då vi minsann själva umgåtts med honom tidigare. Och så stegar Mark in en kvart försenad, nu har vi redan hunnit bli lite nervösa.

Jag ser att Mr Kaffekvarnen själv har svettpärlor i pannan, och min panna glänser på precis samma sätt, efter att programmet är inspelat ska jag själv få ställa en liten fråga.

Aldrig hänt tidigare

Mark hälsar på alla och våra pulsar lugnar ner sig. Han lägger allas namn på minnet för att kunna upprepa dem ofta. Han vill veta exakt vilken by vår tekniker Anne Heikkilä kommer ifrån och hur länge hennes släkt bott i Helsingfors och varför hon just sade ‘sie’ istället för ‘sinä’.

Alla får en del av Marks uppmärksamhet, och Mark får också någonting tillbaka. Det här är nämligen enda gången i Kaffekvarnens historia som bara en människa står för alla önskemål.

Mark Levengood pratar med Mårten Holm i studion
Bild: Yle / Anne Hietanen

Levengood och Holm bänkar sig i studion som Levengood tycker är fin "i all sin enkelhet”.

- Ja, ja, säger Holm, vi talar nu lite och ser sen.

- Jag följer dig, du är ju kungen här, säger Levengood.

Signaturen går igång och bandningen börjar.

- Den här gången är det bara en person som får önska låtar i Kaffekvarnen, Mark Levengood, inleder Holm.

- Jag är mycket upphetsad över att få vara här, svarar Levengood. Jag älskar kaffekvarnen!

Morfars stenkakor banade vägen

Levengood berättar att hans kärlek till lite äldre musik kan härledas till barndomen på Bergmansgatan då brodern och han lyssnade på morfaderns stenkakor.

- Det var musik från 30-, 40- och 50-talet, och när vänner frågade om vi tyckte om Suzi Quatro sade vi nej, vi tycker om Ulla Sallert, berättar Mark.

Programmet rullar på, teknikern Anne och jag sitter i kontrollrummet och lyssnar andäktigt på anekdot efter anekdot.

Ibland ser jag att Anne har blanka ögon, eller kanske det är jag själv som har det, och ibland gapskrattar vi så att jag blir rädd att det hörs in i studion där Holm och Levengood sitter.

Levengood kan säga vad som helst

Historier radas upp, den enda mera häpnadsväckande än den andra och även skabrösa historier ges utrymme. Ord som åtminstone de svenska lyssnarna inte skulle tolerera fladdrar runt i etern.

Det är som om Levengood med sin kännspaka, lugna röst kommer undan med att säga nästan vad som helst, de låter ändå fint på något sätt.

Plötsligt vill Levengood berätta en historia apropå kaffekvarnar:

Vårt hembiträde Lempi var en sådan som höll på med kaffekvarnar och Fru Romanov brukade spå henne i kaffesump. Märkligt nog var det alltid samma spådom, hon såg nämligen alltid en mörk man i kaffesumpen. Lempi var redan till åren kommen, men det visade sig att Romanov nog hade rätt, den mörka mannen kom småningom, men visade sig vara liemannen.

Efter ett gäng låtar, allt från Alice Babs till Sven-Olof Sandberg och Birgitta Ulfsson samt flera osannolika historier är det dags för en liten fotosession.

Levengood spiller kaffe över sin vita skjorta och byter kläder. Några nyhetsredaktörer vill också prata med Levengood, och jag bestämmer mig för att snabbt smuggla in Levengood tillbaka till studion.

Mark Levengood pratar med Mårten Holm i studion
Bild: Yle / Anne Hietanen

“Nu har jag träffat en riktig legendar”

- Hur upplevde du att få träffa själva kvarnen, alltså Mårten Holm, frågar jag ivrigt.

- Nu har jag träffat en riktig legendar! Det här var fantastiskt och det var som att träffa en gammal vän. Men jag var förvånad över att han var så ung, det visade sig nämligen att jag faktiskt är en månad äldre själv.

Det var märkligt, menar Levengood och bekräftar också att han inte har för vana att inbjuda sig själv till olika program.

- Nej, jag kan nog inte minnas när något sådant skulle ha hänt tidigare.

- Det här var stort.

Mark Levengood medverkar i Kaffekvarnen söndag 29.4 kl. 14.03 i Yle Vega.

Programmet är inte längre tillgängligt