Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen återvänder till riksdagen i juni - lovar rösta mot vårdreformen

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 16:20.
Paavo Väyrynen mötte pressen den 25 april 2018 och meddelade att han återvänder till riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Europarlamentarikern Paavo Väyrynen lämnar Centern och återkommer till riksdagen redan i juni. Det beskedet kom Väyrynen med vid en presskonferens på onsdagen.

Det betyder att Väyrynen är tillbaka bland de folkvalda i tid för de viktiga omröstningarna om social- och hälsovårdsreformen. Med Väyrynen tillbaka i riksdagen krymper regeringens majoritet i riksdagen ytterligare.

Väyrynen sade vid presskonferensen på onsdagen att han motsätter sig vårdreformen och kommer att rösta emot den.

Avstod från ordförandekampen

Så sent som förra veckan meddelade Väyrynen att han ger upp tanken på att delta i ordförandekampen i Centern.

I stället hoppades han bli ny ordförande för Centerns partifullmäktige, men de planerna torpederades av att partiordförande Juha Sipilä i helgen.

Det är ingen hämnd.

På frågan om dagens besked är en hämnd mot Sipilä svarade Väyrynen så här:

- Ni vet hur jag har kämpat för att få Centern tillbaka på rätt spår, på rätt politisk linje. I helgen blev det klart att det inte sker, därför fattade jag det här beslutet. Det är ingen hämnd.

Väyrynen meddelade också att han lämnar Centern och att han fortfarande är medlem i det parti som han själv grundat, Medborgarpartiet.

Tvisten med Medborgarpartiets ledning ledde tidigare i vintras till att Väyrynen lämnade in en brottsanmälan mot partiet - en tvist som fortfarande är på hälft.

Nu hoppas Väyrynen att han - då tvisten bilagts - kan representera Medborgarpartiet i riksdagen, och på hösten börja förbereda partiet för kommande val.