Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#12 "Det finns många som ibland röker på och som har en helt fungerande vardag"

Från 2018
Uppdaterad 27.04.2018 13:53.
En detaljbild på en cannabisplanta.
Bild: COPYRIGHT, 2011

Det negativa med cannabis handlar ofta enbart om langare och kontakten där med andra droger, inte om att cannabis i sig själv skulle vara det värsta för din kropp, skriver en läsare.

Jag reflekterar mycket kring droger just nu. Jag läser folks berättelser som verkar helt horribla, samtidigt så röker jag cannabis 1-3 gånger i veckan tillsammans med pojkvännen. Jag jobbar, är föreningsaktiv - och röker på då och då.

Jag tycker det är trevligt att bli hög tillsammans med en partner. Diskussionerna blir djupa och sexet känns ännu häftigare än vanligt. Man sover också som en stock efteråt.

Någon gång har vi pratat om att pröva svamp, men inte är det någonting jag upplever mig behöva. Att pröva andra saker än cannabis är också uteslutet. Jag är ju en miljömänniska.

Men jag känner de som prövat på tyngre droger än cannabis. Flera av dem har tappat mycket av sina liv enligt mig. Gett lite upp.

Inte velat skaffa en högre utbildning och är snart 30 år och följer inte riktigt med den ”vanliga världen”. Det känns lite sorgligt.

Samtidigt är jag ändå av åsikten att cannabis borde legaliseras med 18 års åldersgräns. Eller varför inte 21. Den har för många positiva egenskaper för att försöka tryckas ihop med andra droger.

Och som många skrivit så handlar det negativa med cannabis ofta enbart om langare och kontakten där med andra droger, inte om att cannabis i sig själv skulle vara det värsta för din kropp.

På det sättet så kanske vi kunde koncentrera oss på de farligare drogerna och på att förebygga ensamhet och utbrändhet bland ung som gammal.

Jag har ju själv mått dåligt också i tonåren och som tur fanns det inga kända ”drogkretsar” i min närvaro då, men skulle det funnits kanske jag också flugit bort från samhället idag, man vet aldrig.

Psykisk ohälsa är allvarligt och kopplas ofta ihop med droger, så vill vi börja någonstans så är det i den förebyggande verksamheten.

Vad gäller min egen del så tror jag ju att senast då jag skaffar barn så tar jag en längre paus med rökandet. Det hör inte in i ett familjeliv tycker jag. Men här före vill jag gärna njuta av friheten en stund till.

Jag hoppas också den här synen på knark får komma fram, inte för att minimera andras berättelser, men för att jag vet att det finns många som ibland röker på och som har en helt fungerande vardag.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser