Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmsledamot lämnade in anmälan om trakasserier – "kan inte behöva ligga vaken om nätterna"

Från 2018
Uppdaterad 28.04.2018 09:47.
Kommunfullmäktige i Korsholm.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

SDP-ledamoten Kim Eriksson i Korsholm har lämnat in en anmälan om trakasserier till kommunstyrelsen skriver Vasabladet. Både förtroendevalda och tjänstemän är utsatta enligt Eriksson.

Kim Eriksson (SDP) vill att Korsholm utreder om det förkommit trakasserier inom kommunen.

- Det handlar om verbala trakasserier och trakasserier på sociala medier, säger Eriksson.

Enligt Eriksson har både tjänstemän och förtroendevalda i kommunen utsatts och främst är det fusionsfrågan det gäller. De hårda diskussionerna övergår till personliga påhopp. Eriksson säger att han själv märkt av trakasserierna och även diskuterat problemet med andra.

- Jag tyckte till slut att jag måste göra något åt det här innan det spårar ur helt och människor börjar må riktigt dåligt, säger Eriksson.

Arbetarskyddet är inkopplat

Eriksson lämnade in anmälan på senaste kommunstyrelsemöte den 16 april. Eriksson beskriver inga närmare detaljer och nämner heller inga namn. Men han säger att debattklimatet i kommunen inte är det bästa.

- Vi kan inte gå åt folk så att de börjar må dåligt. Man kan inte behöva ligga vaken om nätterna för att man engagerar sig i lokalpolitiken, säger Eriksson.

Kommundirektör Rurik Ahlberg säger att man just nu reder ut hur man bäst kan kartlägga anmälan. Kommunen har kopplat in arbetarskyddet.

- Som organisation måste man agera. Vi skissar just nu på ett uppdrag för en utomstående utredare, säger Ahlberg.

Det handlar om vad som är lämpligt beteende och hurudant språk en politiker ska tåla säger Ahlberg.

Är du förvånad över anmälan?

- Nej, inte egentligen. Det är ingen hemlighet att atmosfären inte är riktigt bra i kommunen just nu. Det finns mycket opassande språk.

- Men att det kommer som en mekanism att kommunen ska utreda detta, det är ganska ovanligt.

Ahlberg säger att hierarkierna inte går som på en vanlig arbetsplats när det gäller kommunalpolitiken. Men samtidigt ger kommunallagen ramar för hur förtroendevalda ska bete sig. Att det blir en utomstående som ska utreda eventuella trakasserier ser Ahlberg som naturligt.

- Det kommer så nära inpå och det handlar ändå inte om så många människor. Det mest korrekta är att anlita en utomstående utredare, säger Ahlberg.

Ahlberg säger att utredningen torde blir ganska ovanlig i sitt slag.

- Jag tror inte att många sådana utredningar blivit gjorda tidigare.

Hade inte ställt upp i valet

Det här är Kim Erikssons första period i fullmäktige. Han har blivit överraskad över det tuffa klimatet i lokalpolitiken i Korsholm.

- Skulle jag ha vetat hur det var så tror jag inte att jag skulle ha ställt upp i valet, säger Kim Eriksson.

Vasabladet var först med nyheten.