Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Radio: Nobelpriset i litteratur kan ställas in i år

Från 2018
Uppdaterad 25.04.2018 21:00.
Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Bildtext Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Stockholm. Till Akademiens uppdrag hör att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

Utdelningen av Nobelpriset i litteratur kan ställas in i år på grund av krisen inom Svenska Akademien, rapporterar Sveriges radio.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger till Kulturnytt att Akademien som bäst håller på med frågan och att besked utlovas snart.

Enligt uppgifter till Kulturnytt finns det personer både inom Nobelkommittén och Svenska Akademien som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

En källa inom Svenska Akademien kan tänka sig att man delar ut två Nobelpris nästa år, ett för i år och ett för nästa år.

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare som lämnat sitt uppdrag vid Akademien säger till Kulturnytt att det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år.

Enligt Kulturnytts källa inom Nobelkommittén borde Akademien dra sig tillbaka lite.

Å andra sidan säger Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist att arbetet med Nobelpriset fortsätter även om frågan om att stoppa årets Nobelpris har diskuterats.

Malmqvist framhåller att Svenska Akademien aldrig missat att dela ut priset och han frågar sig varför något sådant skulle inträffa nu.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar för Sveriges Television att det pågår om diskussion om litteraturpriset ska delas ut eller inte.

Källor: SR, SVT

Svenska Akademien - eller De Aderton

Diskussion om artikeln