Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nyström klar för två åttondelsfinaler – även Mikkelä är bland de 16 bästa

Från 2018
Jenny Nyström.
Bildtext Jenny Nyström har inlett EM med segrar.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

I tisdags vann Jenny Nyström sin öppningsmatch i mixeddubbel i badminton-EM tillsammans med Anton Kaisti, och på onsdagen blev det seger i dubbel med Sonja Pekkola. Airi Mikkelä vann sin andra singel och avancerade likväl bland de 16 bästa.

Det blev seger för Jenny Nyström och Sonja Pekkola i första omgångens match i EM-dubbeln. De besegrade det irländska paret Sarah Boyle och Rachael Darragh med 2-1 i set. Första set roddes tämligen enkelt hem med 21-15, men i andra set tappade finländarna greppet om matchen och förlorade med samma siffror.

Till det tredje och avgörande setet kom ett som på nytt fött dubbelpar och Nyström och Pekkola ledde från början till slut.

Som bäst – vid pausvilan i mitten på tredje set – var differensen sex poäng, 11-5 till finländarna, och trots att irländskorna kämpade sig tillbaka i matchen vann Nyström och Pekkola till slut med komfortabla 21-15.

– Helt bra spel av oss, trots att vi stundvis anföll lite för mycket utan tanke. Vi hade ibland lite problem med variationen i smasharna, säger Pekkola och syftar på att parets anfallsspel inte var så vasst som det borde vara.

Motståndet hårdnar

I åttondelsfinalen möter Nyström och Pekkola på holländskt motstånd när Debora Jille och Inke van der Aar ställer sig på andra sidan nätet. Då kommer motståndet att vara på en avsevärt högre nivå.

– De slår hårt och är överraskande bra, konstaterar Nyström och Pekkola om sina kommande motståndare.

Landslagstränaren Anu Nieminen såg både bra och mindre bra saker i sina adepters spel.

– När flickorna höll sig till taktiken och anfallet var variationsrikt var det klar skillnad till vår förmån. Men i nästa match måste de spela bättre, holländarna straffar genast om slagen blir dåliga.

– Men deras spel var tillräckligt bra för den här matchen, säger Nieminen.

Seger är alltid seger. Och kommer den i EM, i vårsäsongens viktigaste tävling, så måste man vara nöjd.

Mikkelä visat var skåpet ska stå

Två matcher, två segrar. Det gäller även Airi Mikkelä. Den regerande finska mästaren i singel har så här långt gått från klarhet till klarhet i spanska Huelva. Visserligen med en drös tur i lottningen. Men, om och när man har tur i lottningen, så gäller det att ta vara på chansen. Precis det har Mikkelä gjort.

I tisdags vann hon över Slovakiens Martina Repiska och i onsdagens match i andra omgången över Sloveniens Lia Salehar, bägge två spelare som Mikkelä ska vinna över.

Nu är hon bland de 16 bästa och spelar på torsdag mot danska ettan Mia Blichfeldt – 3-seedad i EM – om en plats i kvartsfinal.

Klart är att nivån nu stiger markant.

– Mia har spelat väldigt bra på sistone. Jag måste spela bra mot henne, men hon är inte omöjlig att besegra. Vi måste gå igenom taktiken med Anu (landslagstränaren Anu Nieminen).

Att komma bland de 16 bästa i EM är mer än godkänt för en finländsk badmintonspelare. En plats bland de åtta bästa hör redan till ovanligheterna – det har hänt totalt fem gånger genom åren.

Eetu Heino inleder sitt EM senare på onsdagskvällen med match mot Ukrainas Artem Pochtarov. Seger där skulle innebära åttondelsfinal och att Finland har spelare bland de 16 bästa i Europa i såväl herr- och damsingel som damdubbel och mixeddubbel. Inte så illa.

Diskussion om artikeln