Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korrespondentkrönika: Välkomna till USA, både presidenter och vanliga turister

Från 2018
Uppdaterad 29.04.2018 12:10.
Bengt Östling
Bildtext Alla får inte lika varmt mottagande som presidentparet Macron. Men vårens turistström till USA har börjat.

Det har varit mycket tal om statsbesök och presidentparet Macron i veckan. Bengt Östlings korrespondentkrönika handlar om turister, risker och olika mottaganden i USA.

Den politiska turismen är i gång. I början av veckan var det Frankrikes presidentpar. På fredag Angela Merkel. För alla politiker i världen är det viktigt att bli mottagna i Vita huset.

De finländska politikerna har tidvis tävlat om det.

Presidentparet Macron får pampigt mottagande på Vita husets trappa. Polerade uniformer, flaggor och instrument
Bild: AFP / Lehtikuva

Terrorismen tog livet av rundturerna

En gång i tiden var Vita huset öppet också för allmänheten. Det fanns många guidade turer per dag. Man kunde anmäla sig vid porten.

På den tiden kom man in i FBI-byggnaden i Washington också, och i Pentagon, och börsen på Wall street. Det ansågs att skattebetalarna har rätt till insyn.

Också de utländska turisterna hängde med på det.

Terrorismen var inte ännu något hot, snarare de ryska kommunisterna. Nu ger terrorhotet mer anledning för statschefer att mötas. Deras säkerhetskrav blivit så mycket större.

Det känns av för alla besökare i säkerhetskontrollerna.

Jag gjorde rundturen i Vita huset en gång för länge sedan. Varken Facebook eller Twitter existerade, så det besöket existerar knappt. Jag minns inte mycket, men imponerad var jag säkert.

Senare fick jag se delar av Vita huset i samband med president Niinistös besök senaste höst. Då fick också journalisterna följa med in.

Numera finns det en högst teoretisk chans att komma in där som turist, på besökskvoter som kongressledamöterna och de utländska ambassaderna har.

Parken vid Vita husets paradingång är ibland avstängd och bevakad av beväpnad personal
Bildtext Välkommen till Vita huset. Men ibland är det effektivt avstängt.
Bild: Bengt Östling/Yle

Kommersialiserad turism

Min minnesbild är att det var gratis inträde till de offentliga institutionernas rundturer.

Numera känns det kanske som om de kommersiella turistupplevelserna är det normala i USA. Det kanske är självklart i kapitalismens eldorado.

Det som är viktigt är att göra som Macron och Merkel. Det gäller att ha en agenda, att veta vad man vill och varför man är här. Inget är bättre än att ha en plan som man sedan kan improvisera ifrån.

Guideböcker är bra att ha, men också de blir gamla. Då riskerar man gå till Whitney-museets gamla adress. Eller missar de nya.

Det tycks dyka upp nya museer varje vår. I New York finns åtminstone ett helt färskt Spionmuseum, i Washington ett Bibelmuseum och Seattle lockar med ett Nordenmuseum som öppnar i början av maj.

Amerikaner reser inte - de har inte tid

Många nordbor har både tid och råd att resa. Det samma gäller ju inte amerikanerna som har en mycket begränsad semester.

Det gick upp för mig på New Yorks turistmässa i vintras. Den var förvånansvärt blygsam. Resmålen som presenterades var kryssningar och varma strandmål. De flesta amerikanska delstater var inte alls med.

Efteråt förstod jag att det har att göra med att man i USA inte har mer än några veckors semester. Man satsar inte pengar och tid på långa fritidsresor.

Inte ens hälften av amerikanerna har ett pass

De flesta amerikaner har inte ens skaffat sig ett pass för utlandsresor.

Men det lär vara på väg att förändras. Numera vill man i USA experimentera med nya upplevelser, resa och se, inte köpa mer saker.

Inom några år har kanske rentav hälften av amerikanerna ett pass. Det påskyndas av att man inte längre kan resa passfritt till Kanada eller Mexiko. De två grannländerna är de populäraste resmålen från USA.

Fotografi med glimten i ögat. President Donald Trump bakom stor gyllene ljusstake.
Bildtext Trump avskräcker turister? Här en bild från middagen med Macron.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump framkallar turistkväljningar?

Det har varit en nedgång i antalet utländska besökare till USA de senaste åren. Det finns folk som definitivt anser att USA får vänta tills presidenten är utbytt.

Det har faktiskt sagts att president Trump är en viktig orsak till att turismen minskar. Också antalet utländska studerande är på nedåtgående.

År 2017 var antalet utländska besökare i USA lite över 75 miljoner mänskor.

Den stora nedgången i turistströmmar syns ändå åren efter terrordådet mot New York och Washington 11. september 2001.

Åren efter var antalet utländska turister nere i drygt 41 miljoner mänskor i året. Motsvarande reste 66 miljoner amerikaner ut ur landet.

Vågar man resa till USA?

Man kan vägra resa till USA av politiska orsaker, eller för att man är rädd för det här landet.

Turister med icke-vit hudfärg oroas över dålig behandling och rasism. Muslimer har svårt att komma in i landet.

Brottsligheten gör kanske folk betänksamma att resa till USA. Gammal statistik om hög brottslighet spökar, åtminstone i New York.

Helt vettiga och äventyrliga finländare jag känner meddelar att de aldrig har vågat åka metro i New York.

Frihetsgudinnan som graffitikonst på mur med taggtråd i Queens.
Bildtext Somliga blir obekväma när de ser graffiti, som den här i Astoria, Queens.
Bild: Bengt Östling/Yle

New York var en väldigt farlig stad, för inte så länge sedan. Men det är borta nu, åtminstone från Manhattans sydliga delar. Många turister kommer visst inte så mycket längre än Manhattan och Brooklyn och numera också några kvarter in i Harlem.

Det är förstås bra att vara försiktig. När vi nyligen besökte Memphis för en reportageresa fanns det kvarter där vi uppmanades att vara mycket försiktiga. Helt är brottsligheten inte heller borta från New York.

Efterlängtad tystnad i tunnelbanan

Många av oss finländare kan bli oroade över det rikliga folklivet, bullret och lukterna på gatorna i New York.

Ibland kan det vara tvärtom. En och annan amerikansk turist i Finland störs säkert av den totala tystnaden och folktomheten. Det handlar kanske mest om att bli van med verkligheten.

Dit hör att man får trängas ganska ofta i tunnelbanan i New York. Det må vara smutsigt, högljutt och trångt. Men farligt har det inte känts. Eller så har jag inte förstått det.

Å andra sidan lever jag ett skyddat liv. Om jag ska besöka nya delar av stan föredrar jag att ha en konkret adress och att söka mig dit medan det är ljust, och helst inte ensam.

Att röra sig med taxi är kanske säkrast, men varken effektivt eller billigt, så det gör jag sällan. Cykel är förvånansvärt effektivt, och tryggt.

Undvik inte folklivet i tunnelbanan

Effektivast, fast hårt kritiserade, är metroförbindelserna i New York. Där ser man det verkliga folklivet i all sin mångfald. Det gäller kanske inte metron i Helsingfors och Esbo, men nog i New York.

Och man får överraskande kulturduschar där. Man ser väldigt många artister uppträda på tågen, metrostationerna och vänthallarna.

De som följer mig på de sociala medierna vet att jag gärna lägger ut små videosnuttar av sånt.

Vi ses på de sociala medierna

Korrespondentjobbet för YLE är huvudsakligen att göra radio, tv och webbtexter. Det har blivit väldigt mycket om politik och president Trump.

Därför känns det nästan som en avkoppling att rapportera på de sociala medierna. De är allt oftare den snabbaste och viktigaste nyhetskanalen.

Mina Twittermeddelanden är kanske inte lika rafflande som president Trumps. Men förhoppningsvis är de mer mångsidiga och mer begripliga.

Du kan följa mig huvudsakligen på Twitter, på instagram eller på Facebook:

Bengt Östling väntar på Trumps och Niinistös presskonferens, utanför Vita huset i Washington
Bildtext Yles korrespondent Bengt Östling vid Vita huset i Washington
Bild: Bengt Östling/Yle