Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Simpsons-skådespelare beredd att sluta spela Apu efter kritik

Från 2018
Den gula familjen Simpsons från tv-serien The Sipmsons: bart, Marge, Lisa, Homer och och Maggie klädda i likadana orangefärgade tröjor.
Bildtext Tv-serien The Simpsons har sänts i 29 år.
Bild: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/All Over Press

I en intervju hos pratshowvärden Stephen Colbert säger röstskådespelaren Hank Azaria att han gärna stiger åt sidan från rollen som Apu och att tanken på att barn blivit mobbade genom rollfiguren gör honom ledsen.

Diskussionen om The Simpsons-rollfiguren Apu Nahasapeemapetilon tog fart igen när den indisk-amerikanska komikern Hari Kondabolu förra året gav ut dokumentären The problem with Apu, alltså Problemet med Apu.

I dokumentären anklagar Kondabolu Apu för att vara problematisk eftersom rollfiguren utgår från stereotypier.

Kondabolu beskriver också hur Apu under hans uppväxt var den enda rollfiguren som representerade personer från Sydasien på tv och hur andra barn imiterade Apu för att mobba honom.

Figuren Apu Nahasapeemapetilon med frun Manjula och parets åtta barn.
Bildtext Apu tillsammans med sin fru Manjula och parets åtta barn, döttrarna Uma, Poonam, Priya och Sashi, samt sönerna Anoop, Nabendu, Sandeep och Gheet.
Bild: ullstein bild - United Archives/PictureLux /T/All Over Press

I den populära tv-serien driver den indiska invandraren Apu Nahasapeemapetilon en livsmedelsaffär, han bryter på indiska, har åtta barn och hans äktenskap är arrangerat.

Redo att stiga åt sidan

I en intervju med pratshowvärden Stephen Colbert säger Hank Azaria, som bland annat gör Apus röst i The Simpsons, att diskussionen kring Apu har varit en ögonöppnare för honom.

Hank Azaria.
Bildtext Hank Azaria är rösten bakom flera olika Simpsons-karaktärer.
Bild: All Over Press/dpa picture alliance/Alamy

- Nu är det viktigt att vi lyssnar på personer från Sydasien och indier när de berättar hur de känner kring rollfiguren. Jag är fullständigt öppen för att stiga åt sidan som Apus röst eller hjälpa till med att förändra karaktären, säger Azaria.

Han säger att tanken på att någon blivit mobbad på grund av Apu gör honom ledsen och att det aldrig var hans mening.

Komikern Hari Kondalobu år 2014.
Bildtext Hari Kondalobu har twittrat att han uppskattar Hank Azaris inställning till Apu.

Tv-seriens svar kritiseras

I början av april svarade tv-serien på kritiken mot Apu i ett avsnitt av The Simpsons.

I en scen som indirekt handlar om Apu funderar Lisa Simpson på vad man ska göra med en karaktär som allteftersom fått stämpeln ”politiskt inkorrekt”.

Marge Simpson svarar henne att vissa saker kommer man att ta itu med senare, varpå Lisa tillägger att det kanske inte kommer att göras.

Avsnittet har kritiserats och kallats för en förvirrande besvikelse.

Andra har ändå påpekat att hela tv-serien bygger på stereotypier och tackade bland andra Al Jean, en av skaparna bakom The Simpsons, för hur icke-frågan om Apu sköttes.

Hank Azaria säger att han inte var medveten om vad som skulle ingå i avsnittet före det sändes.

- Om någon tycker att avsnittet signalerade att man ska lära sig ta ett skämt eller skaffa sig mer skinn på näsan så vill jag säga att det inte är ett meddelande jag understöder, säger Azaria.

Källor: BBC, CNN, Vox

Diskussion om artikeln