Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mindre handledning, färre professorer och svåra förhandlingar om att få tenta på svenska – Studentkåren och TF oroade för svenskans ställning vid Aalto-universitetet

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 11:25.
Teknologföreningens nationshus Urdsgjallar i Esbo.
Bild: Yle / Hanna Othman

Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Teknologföreningen (TF) är bekymrade över de svenskspråkiga studenternas ställning vid Aalto-universitetet.

I ett ställningstagande som publicerades på onsdagen säger föreningarna att de svenskspråkiga studenterna ställs inför utmaningar både när det gäller undervisningen och de administrativa tjänsterna.

Till exempel handlar det om att studierelaterad information inte uppdateras på svenska på webbsidorna, och att studenterna inte alltid får handledning och studierådgivning på sitt modersmål. Kursernas tentamensspråk ska i teorin kunna väljas enkelt i WebOodi, men i praktiken krävs ofta överläggningar som är besvärliga för studenten, skriver organisationerna i ställningstagandet.

I en intervju för Studentbladet säger Teknologföreningens viceordförande Victor Granlund att läget är oroväckande, och att de vill ändra på situationen.

– Vi har färre svenskspråkiga professorer än tidigare, och även övrig svenskspråkig personal har blivit färre till antal. Svenskspråkigt material på webbsidorna är i sämre kvalitet, jämfört med det finskspråkiga, eller saknas helt i vissa fall, säger Granlund till Studentbladet.

Universitetets ledning med på noterna

Enligt ställningstagandet har TF har kontinuerligt tagit upp frågan vid möten med ledningen för undervisningen vid universitetet, som lovat att ta itu med problemen.

Studentkåren vid Aalto-universitetet vill också förbättra ställningen för de svenskspråkiga studerandena, och enligt studentkårens styrelsemedlem Suvi Vendelin välkomnar man initiativet också vid universitetet.

– Studentkåren har varit med och löst problemen med universitetet. Personalen vid universitetet har kommit med konkreta idéer. När vi i förväg berättade om vårt ställningstagande så hyllade de vårt initiativ och ville vara med och utveckla situationen till det bättre, säger Vendelin till Studentbladet.

Diskussion om artikeln