Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svåraste tjälskadorna på 20 år – ”Ska fixas så snabbt som möjligt”

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 10:35.
Tjälskada
Bild: YLE/Erica Vasama

Vädret har orsakat ovanligt mycket skada på vägarna i hela Finland den här våren. Kommunikationsminister Anne Berner säger att tjälskadorna bör fixas omgående.

Läget med tjälskador är något utöver det vanliga just nu. Enligt Trafikverket och Trafikministeriet har det inte varit så här dåligt på 20 år.

På grund av vägskadorna har det införts viktbegränsningar för fordon på ungefär 4000 kilometer grusväg och begränsningarna blir förmodligen mer omfattande den närmaste tiden.

- Läget är exceptionellt svårt för alla väganvändare. Vi har fått mycket respons om saken av både privatbilister och företag, säger trafikminister Anne Berner.

Trafikministern säger att anmälningarna om vägar som är i dåligt skick borde leda till att vägarna fixas så snabbt som möjligt.

Fuktig vinter och vårvärme gjorde mycket skada

Redan i början av april rapporterade Yle Österbotten att vägarna är i så dåligt skick att bilreparatörerna har fått reparera ovanligt många stötdämpare den här vintern.

Det är de ogynnsamma väderförhållandena som har varit plågsamma för vägarna.

Under slutet av förra året var det regnigt, vilket ledde till att vägarna var fuktiga när kölden satte in. Eftersom vädret dessutom var rätt milt i början av den kalla perioden kunde isen sätta sig i flera lager.

Bil kör bredvid hål i vägen
Bild: Yle/Anna Ruda

Vintern är ändå inte den största boven i dramat, det är den plötsliga vårvärmen som har gjort mest skada.

Vattnet i och på vägarna smälte snabbt och vattnet hann inte avdunsta. Det vatten som därmed har blivit kvar i vägkonstruktionerna har försvagat vägarna och orsakat tjälskador.

Vägar med tjälskador kan anmälas till Trafikverket på telefonnumret 0200-2100. På så vis får NTM-centralerna och vägentreprenörerna veta om skadorna.

Diskussion om artikeln